Φλωράκης Ευάγγελος

Image

Αντιστράτηγος του ελληνικού στρατού, διοικητής της Εθνικής Φρουράς, που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα εν ώρα υπηρεσίας. 

 

Γεννημένος στο Ρωμανό Αγναντών το 1943, ο Ευάγγελος Φλωράκης τελείωσε το Γυμνάσιο της περιοχής του και ακολούθως έγινε δεκτός στη Σχολή Ευελπίδων το 1962. Αποφοίτησε το 1966 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και τοποθετήθηκε στο Πεζικό, έβδομος κατά σειρά αρχαιότητας από τους 120 μαθητές της τάξεώς του.

 

Αργότερα και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του ως αξιωματικός, φοίτησε στη Σχολή Πεζικού και στις Σχολές Διοικητών Μονάδων, Αλεξιπτωτιστών, Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής, Σχολές Ανορθόδοξου Πολέμου, Ειδικών Δυνάμεων, Πολέμου και Εθνικής Άμυνας. 

 

Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, καθώς και ως επιτελάρχης. Η ανέλιξή του στο Στρατό τον οδήγησε μέχρι το βαθμό του ταξιάρχου (το 1994), οπότε υπηρέτησε ως υποδιοικητής της ΧV Μεραρχίας Πεζικού και ως διοικητής της 50ής Ταξιαρχίας Πεζικού. Το 1996 προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε τη διοίκηση της ΧVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού. Αργότερα υπηρέτησε και ως διοικητής της Σχολής Πολέμου της Ελλάδας. Το 1999 ανέλαβε τη διοίκηση του 2ου Σώματος Στρατού.

 

Αφυπηρέτησε από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και λίγο αργότερα, στις 20 Μαΐου 2000, διορίστηκε αρχηγός της κυπριακής Εθνικής Φρουράς.  Ήταν, εξάλλου, νυμφευμένος με Κυπρία.

 

Ο αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης είχε κερδίσει, κατά τη μακρά στρατιωτική του υπηρεσία, πολλές διακρίσεις. Ως διοικητής της κυπριακής Εθνικής Φρουράς, εργάστηκε σκληρά για την άμυνα της Κύπρου και σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος. Συγκεκριμένα, σκοτώθηκε στις 10 Ιουλίου 2002 όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλους αξιωματικούς, κατέπεσε και συνετρίβη σε ερημική τοποθεσία στην επαρχία Πάφου. Στο ίδιο δυστύχημα σκοτώθηκαν και οι λοιποί επιβαίνοντες του ελικοπτέρου.

 

Στο χώρο συντριβής του ελικοπτέρου ανεγέρθηκε μνημείο προς τιμή του αντιστρατήγου Ευάγγελου Φλωράκη και των άλλων νεκρών του δυστυχήματος.

 

Ναυτική βάση

Στις  24 Ιουλίου 2003 προς τιμή του Ευάγγελου Φλωράκη, η κεντρική βάση της διοίκησης του πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου μετονομάστηκε σε Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης . Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Πριν από τη μετονομασία ήταν γνωστή ως Ναυτική Βάση Μαρί.  Στη Βάση αυτή έγινε  στις 11 Ιουλίου 2011 ένα από τα χειρότερα και πολύνεκρα στρατιωτικά δυστυχήματα στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς