Τουμαζής Παναγιώτης

Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων

Image

Υπηρέτησε ως υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας . Γεννήθηκε στον Αγιο Μέμνονα στην Αμμόχωστο στις 24 Σεπτεμβρίου 1912. Ηταν άριστος μαθητής.  Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, απ' όπου κι αποφοίτησε το 1936. Στη συνέχεια εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός στην Αμμόχωστο, μεταξύ δε του 1943 και του 1950 ως πολιτικός μηχανικός του Δήμου Αμμοχώστου.

 

Το 1940 ο Παναγιώτης Τουμαζής πραγματοποιεί την πρώτη του μεγάλη συνεργασία με τον Ζήνωνα Πιερίδη στην υπό δημιουργία βάση Δεκέλειας. Το πρώτο σπίτι που σχεδίασε και έκτισε ήταν για τον Αρχιμανδρίτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

 

Η προσοχή και το ενδιαφέρον του στράφηκε κυρίως προς την εργοληπτική δουλειά και έτσι το 1942 ιδρύει τον συνεταιρισμό «ΠΑΝΤΟΥΜΑΖΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΙ». Το 1957 προχωρά, μαζί με τα αδέλφια του, στην εγγραφή της εταιρείας «ΑΤΛΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΙ ΛΤΔ» και έπειτα, το 1963, στην εγγραφή της εταιρείας «ΠΑΝΤΟΥΜΑΖΗΣ ΛΤΔ».

 

Βλέπε: Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Το 1974, ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής και της επακόλουθης κατοχής της Αμμοχώστου, οι εργασίες των εταιρειών σταματούν. Ο Παναγιώτης Τουμαζής και τα αδέλφια του Γιάννης και Χαράλαμπος εγκαθίστανται στη Λεμεσό και επαγγελματικά στεγάζονται προσωρινά στο γραφείο του Ανδρέα Παπαδόπουλου, πολιτικού μηχανικού, και οικογενειακού φίλου. Το 1975 ιδρύεται η Atlas Pantou Co Ltd και αναλαμβάνει τότε (σε κοινοπραξία) το πρώτο έργο της, το 7ο Γυμνάσιο Λεμεσού. Συνάμα γίνονται προσπάθειες δραστηριοποίησης στο εξωτερικό και σύντομα γίνεται η ανάληψη των πρώτων εργασιών, σε διάφορα οικοδομικά και τεχνικά έργα, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με την αδελφή εταιρεία P&CH TOUMAZIS. Από το 1979 η εταιρεία στεγάζεται στα ιδιόκτητα γραφεία της στην οδό Γιάγκου Τορναρίτη αρ. 8, Πολυκατοικία ‘ILIA’  στη Λεμεσό.

Οι προσπάθειες της Atlas Pantou Co Ltd αρχίζουν πλέον να καρποφορούν και τα αποτελέσματα να γίνονται ορατά. Τη δεκαετία του 1980 (σε κοινοπραξία), η εταιρεία αναλαμβάνει το πρώτο της μεγάλο έργο, τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Δεκέλειας, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1983. Μερικά χρόνια αργότερα καταγράφεται και η πρώτη μεγάλη αλλαγή στη διοίκηση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι της εταιρείας, ο Παναγιώτης Τουμαζής και τα αδέλφια του, αποφασίζουν να ακολουθήσουν ξεχωριστή πορεία. Η εταιρεία εισέρχεται σε μια νέα εποχή όταν ο Τώνης Τουμαζής, γιος του Παναγιώτη, αναλαμβάνει, το 1987, ως Διευθύνων Σύμβουλος και ξεκινά σταδιακά την ίδρυση του ομίλου ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ και αργότερα του ομίλου ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΩΝ, που μαζί με 12 άλλες εταιρείες συνδεδεμένες με αυτόν, δραστηριοποιούνται σε Κύπρο και εξωτερικό.

 

Πολιτική

Ο Παναγιώτης Τουμαζής είχε ενεργό εμπλοκή και στην Πολιτική. Στις 31 Ιουλίου 1960 εξελέγη βουλευτής με το Πατριωτικό Μέτωπο και διατήρησε το αξίωμα αυτό για 10 χρόνια. Αμέσως μετά, την 1η Ιουλίου 1970,  διορίστηκε από τον τότε πρόεδρο αρχιεπίσκοπο Μακάριο υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Προκάτοχος του ήταν ο Γεώργιος Τομπάζος. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τις 15 Ιουνίου 1972.

 

Συγγραφικό έργο 

Εξέδωσε το βιβλίο «Aπό την πορεία της ζωής» με αφηγήσεις για την Αμμόχωστο όπως την έζησε ο ίδιος στα παιδικά του χρόνια και μετέπειτα. Ο Παναγιώτης Τουμαζής άφησε το στίγμα του στην πόλη, καθώς στην περίοδο 1960-1974 συνέβαλε στη θεαματική της ανάπτυξη, ως ο παλαιότερος πολιτικός μηχανικός της Αμμοχώστου.

 

Πέθανε στις 4 Ιουνίου 2005.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image