Γκόμπι Χουάν Χούγκο Hugo Juan Gobbi

Image

Αργεντινός διπλωμάτης που διετέλεσε για τέσσερα χρόνια ειδικός στην Κύπρο αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Γεννήθηκε στην Αργεντινή το 1928 και υπηρέτησε από διάφορες θέσεις στις διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας του. Μεταξύ 1955 και 1965 υπηρέτησε στη Βραζιλία, τη Χιλή και στην Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών. Στα 1966 -1967 ήταν αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Αργεντινής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από το 1969 ως το 1972 διετέλεσε πρέσβης της χώρας του στην Αίγυπτο και το 1973 διορίστηκε πρέσβης στη Τσεχοσλοβακία. Επίσης ηγήθηκε αντιπροσωπειών της Αργεντινής σε συνόδους των Ηνωμένων Εθνών. Μετά το 1976 ασκούσε ιδιωτικά τη νομική στην πατρίδα του.

 

Τον Απρίλιο του 1980 ο Χούγκο Γκόμπι διορίστηκε από τον τότε γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κουρτ Βάλντχαϊμ* ως ειδικός αντιπρόσωπός του στην Κύπρο. Από τη θέση αυτή ο Γκόμπι πήρε ενεργό μέρος στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για διευθέτηση του Κυπριακού, διεξάγοντας διαβουλεύσεις με τις δυο πλευρές στην Κύπρο και προεδρεύοντας σε συναντήσεις στο πλαίσιο των διακοινοτικών συνομιλιών, που όμως δεν κατέστησαν δυνατή την επίτευξη ουσιαστικής προόδου προς την κατεύθυνση μιας λύσης.

 

Στα τέλη του 1984 ο Χούγκο Γκόμπι υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του, για να υπηρετήσει στην κυβέρνηση της χώρας του μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.