Δημητρίου Παναγιώτης

Image

Πολιτικός- ΔΗΣΥ - Ευρωβουλευτής. Γεννήθηκε στις 6 Μαίου 1939 στο κατεχόμενο χωριό Στρογγυλός της επαρχίας Αμμοχώστου. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Λονδίνο στο Middle Temple. Συμμετείχε ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 – 59

Την περίοδο 1960-1964 εργάστηκε ως δάσκαλος.  Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Διδασκάλων - ΠΟΕΔ.  Επιπλέον, έχει εργαστεί ως  δημοσιογράφος και εκδότης  περιοδικών. Στη συνέχεια εργάστηκε ως δικηγόρος. Είναι νυμφευμένος με την Μαρία Ηλιάδου και έχει δύο κόρες.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ενιαίου κόμματος (1969) και βουλευτής του ιδίου κόμματος στις Βουλευτικές του 1970. 

 

Πραξικόπημα 

Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης της πραξικοπηματικής Κυβέρνησης του Νίκου Σαμψων. Διορίστηκε στις 16 Ιουλίου 1974 και παρέμεινε στο πόστο αυτό για τις επόμενες οκτώ μέρες.

Η πραξικοπηματική κυβέρνηση που ανακοίνωσε ο Νίκος Σαμψών ήταν: Ντίμης Δημητρίου, Υπουργός Εξωτερικών, Παντελής Δημητρίου, Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης, Κώστας Αδαμίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης, Παναγιώτης Δημητρίου, Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Σαβεριάδης, Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Οδυσσέας Ιωαννίδης, Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Νεοκλέους, Υπουργός Γεωργίας, Γιαννάκης Δρουσιώτης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άρης Χατζηγεωργίου, Υπουργός Εμπορίου, Ανδρέας Παρισινός Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Σπύρος Παπαγεωργίου, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (ως διευθυντής Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών).

 

Βλέπε συνέντευξη

Παναγιώτης Δημητρίου 

 

ΔΗΣΥ

Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη (1976) του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ). Εξελέγη γενικός οργανωτικός γραμματέας του ΔΗΣΥ το 1989, ενώ το 1993 εξελέγη Β΄ αντιπρόεδρος του κόμματος, το 1995 Α΄ αντιπρόεδρος και το 1997 αναπληρωτής πρόεδρος. Υπήρξε βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέχρι το 2002 ήταν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυπριακής Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Ευρωβουλευτής        

Ο Παναγιώτης Δημητρίου διετέλεσε επίσης μέλος της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία συνέταξε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Από τον Απρίλιο του 2003 ήταν παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από την 1η Μαΐου 2004 (ημέρα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση), κανονικό μέλος του. Κατά τις πρώτες εκλογές για ανάδειξη των πρώτων έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών, που έγιναν στις 13 Ιουνίου 2004, ο Παναγιώτης Δημητρίου εξελέγη ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

 

Κυπριακό

Σήμερα είναι σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό και μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας για το Κυπριακό.