Προοδευτική Παράταξη

Το Κόμμα του Ανδρέα Αζίνα

Image

Η Προοδευτική Παράταξη ήταν κόμμα της Δεξιάς στην Κύπρο και ιδρύθηκε το 1969. Πρώτος πρόεδρος του υπήρξε ο πολιτευτής Οδυσσέας Ιωαννίδης.

 

Το κόμμα ιδρύθηκε από δυνάμεις που προήλθαν από το Πατριωτικό Μέτωπο το οποίο ιδρύθηκε περιστασιακά το 1960 για να διεκδικήσει τις πρώτες Βουλευτικές Εκλογές μετά την Ανεξαρτησία με ηγέτη τον Γλαύκο Κληρίδη. Η Προοδευτική Παράταξη είχε την  υποστήριξη της Παγκύπριας Ένωσης Αγροτών (ΠΕΚ), στον οργανωτικό μηχανισμό της οποίας στηρίχτηκε κατά πολύ. Πραγματικός αρχηγός του κόμματος ήταν ο διοικητής Συνεργατικής Αναπτύξεως, Αντρέας Αζίνας, ο οποίος καθοδηγούσε το κόμμα από το παρασκήνιο.

 

Πριν από τις Βουλευτικές του 1970 ο Γλαύκος Κληρίδης που είχε ήδη ιδρύσει το Ενιαίο Κόμμα επιχείρησε να συγχωνεύσει τα δύο κόμματα. Είχε προς τούτο συνομιλίες με τον Αζίνα, χωρίς αποτέλεσμα. Σύντομα, η Προοδευτική Παράταξις, απορρόφησε το Προοδευτικό Κόμμα του Νίκου Σαμψών που είχε ιδρυθεί νωρίτερα.

 

Στις Βουλευτικές Εκλογές του 1970 η παράταξη πήρε ποσοστό 18.3% και κέρδισε 7 από τις  35 έδρες της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, στηριζόμενη στις προσβάσεις Αζίνα μέσω Συνεργατισμού στους Αγρότες. Το Κόμμα αυτό είχε νκαι στήριξη από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ο οποίος δεν επιθυμούσε ένα πανίσχυρο Ενιαίο Κόμμα.

 

Μετά το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την επακόλουθη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το κόμμα κατέρρευσε εξαιτίας της συμμετοχής μελών του στην πραξικοπηματική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων του Νίκου Σαμψών και του Οδυσσέα Ιωαννίδη, οι οποίοι ανέλαβαν Πρόεδρος της πραξικοπηματικής Κυβέρνησης και Υπουργός Υγείας αντίστοιχα.

 

Πριν από τις Βουλευτικές του 1976 κάποια από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος ενώθηκαν προσχώρησαν στο ΔΗΣΥ. Η Προοδευτική Παράταξις διαλύθηκε επισήμως το 1976.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image