Κλεάνθους Άκης

Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Image

Υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Άκης Κλεάνθους γεννήθηκε στο χωριό Αργάκα της Πάφου το 1964. Φοίτησε στο Baruch College της Νέας Υόρκης, από όπου πήρε το πτυχίο του στο Marketing Management. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο St’ John’s της Νέας Υόρκης, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο (Μ.Β.Α.) στο Quantitative Analysis. Με την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε στο τραπεζικό σύστημα, όπου διακρίθηκε για τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε και την καινοτόμο δράση του στον τομέα των ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών. Παράλληλα, δίδασκε ως λέκτορας σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου, ενώ διηύθυνε μεγάλο οίκο που δραστηριοποιείται στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογιών.

 

Συμμετέχει ενεργά στα συλλογικά όργανα του Δημοκρατικού Κόμματος, ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικού Σχεδιασμού.

 

Το 2003 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, αξίωμα στο οποίο υπηρέτησε μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2007, όταν διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Χριστόφια, τον Φεβρουάριο του 2008.

 

Ιατροδικαστική έρευνα 

Στις 11 Απριλίου 2011, ο Άκης Κλεάνθους απεβίωσε σε ηλικία 46 ετών. Σύμφωνα με διερεύνηση που έγινε από ιατροδικαστή, ως «αιτία θανάτου του αποβιώσαντος ήταν το έμφραγμα μυοκαρδίου επί εδάφους παλαιού. Το έμφραγμα προκλήθηκε λόγω θρόμβου στο πρόσθιο κατιών στεφανιαίο αγγείο στο σημείο του στεντ». Σύμφωνα με το πόρισμα, «η τοποθέτηση των στεντ (αγγειοπλαστική μέθοδος θεραπείας) επιλέγηκε από τους γιατρούς γνωρίζοντας ότι ο ασθενής επιθυμούσε να αποφύγει τη χειρουργική επιλογή τύπου bypass, χωρίς όμως ποτέ να του έχει επεξηγηθεί ότι εκείνη ήταν καταλληλότερη ή πλεονεκτικότερη έναντι της αγγειοπλαστικής μεθόδου και αυτός να την είχε απορρίψει».

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια