Αντωνιάδου Πραξούλλα

Υπουργός Εμπορίου

Image

Πολιτικός, Οικονομολόγος. Διετέλεσε υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. Ήταν η  έκτη Κύπρια υπουργός, επί όλων των κυβερνήσεων, στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Διορίστηκε στις 5 Αυγούστου 2011 επί προεδρίας Δημήτρης Χριστόφια και υπηρέτησε έως και τις 20 Μαρτίου 2012.

 

Μετά την αποχώρηση των Γιώργου Βασιλείου και Μιχάλη Παπαπέτρου ανέλαβε την προεδρία του κόμματος των Ενωμένων Δημοκρατών. Είναι είναι απόφοιτος του London School of Economics and Political Science, όπου σπούδασε οικονομικά (BSc. Economics, MSc. Economics). Είναι επίσης απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου όπου υπηρέτησε για 24 χρόνια. Υπηρέτησε ως συντονίστρια της Κεντρικής Τράπεζας κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και διετέλεσε ενεργό μέλος διαφόρων Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Έχει συμμετάσχει σε σειρά σεμιναρίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη EUROSTAT, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής, στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Εθνική Τράπεζα της Ελεβετίας, στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και σε σεμινάρια σε θέματα διεύθυνσης (CIIM, Dale Carnegie).

 

Διετέλεσε διευθύνουσα Σύμβουλος της Change Ways Consultancy Ltd που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις αναφορικά με τη διαχείριση αλλαγών και εκπονεί μακροοικονομικές, πολιτικοοικονομικές και άλλες μελέτες.

 

Είναι μέλος της ομάδας των τριών γυναικών οικονομολόγων που εκπόνησαν τις βραβευμένες μελέτες για τα οικονομικά οφέλη της επανένωσης της Κύπρου. Η μελέτη εκδόθηκε σε βιβλίο με τον τίτλο "The day after" . Σε αυτό το βιβλίο αυτό, το οποίο εκδόθηκε από την εταιρία…. The Three Ladies και το συνυπογράφουν, εκτός από την Πραξούλα Αντωνιάδου  και άλλες δύο κυρίες, η Τουρκοκυπρία Οζλέμ Ογούζ και η Ιρλανδή Φιόνα Μούλεν, συνοδεύεται από διάφορες μελέτες, οι οποίες μάλιστα έχουν βραβευτεί από το Ίδρυμα Στέλιου Ιωάννου

 

Ως Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών έχει αναπτύξει σημαντικές σχέσεις και δράση στην πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, όπου εξασφάλισε ομόφωνο ψήφισμα στήριξης των προσπαθειών επανένωσης της Κύπρου, στη βάση των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια-Ταλάτ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

 

Ενδεικτική είναι και η στήριξη που οι Φιλελεύθεροι προσέφεραν στην εκλογική συνεργασία των ΕΔΗ με το ΑΚΕΛ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, η συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Ευρωβουλευτή  κ. Graham Watson, καθώς και η πρόσφατη επίσκεψη του Ευρωβουλευτή των Φιλελεύθερων κ. Andrew Duff στην Κύπρο, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σκοπό τη στήριξη και ενθάρρυνση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.

 

Η Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών συμμετέχει επίσης σε συναντήσεις που διοργανώνονται στην Κωνσταντινούπολη από το GPOT Centre, τη TESEV και το Friedrich Naumann Stiftung των Γερμανών Φιλελεύθερων, με σκοπό το κτίσιμο γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ιδιαίτερα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκίας. Στα πλαίσια αυτών των συναντήσεων, η Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών είχε την ευκαιρία να συναντήσει, τον Φεβρουάριο του 2010, τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdogan.  Είχε, επίσης, συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

 

Συμμετέχει επίσης σε τακτική βάση στις συναντήσεις των ηγετών των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.


Γεννήθηκε στη Λευκωσία, στις 10 Σεπτεμβρίου 1958. Είναι παντρεμένη με το Λύσανδρο Κυριακού και έχει δύο παιδιά, τη Σεμέλη και το Θεόδωρο.

Φώτο Γκάλερι

Image