Άλαστος Δώρος

Image

Φιλολογικό ψευδώνυμο του ιστορικού και λογοτέχνη Εύδωρου Ιωαννίδη, αδελφού του Ιερόθεου Κυκκώτη. Γεννήθηκε στον Μουτουλλά το 1910 και πέθανε στο Λονδίνο το 1978. Φοίτησε στη Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου. Σε ηλικία 20 χρόνων απελάθηκε από την Κύπρο λόγω ενεργού ανάμειξής του στην πολιτική ζωή και στα εργατικά ζητήματα. Υστερα από σύντομη παραμονή του στην Αθήνα, εγκαταστάθηκε οριστικά στο Λονδίνο το 1931. Στα 50 σχεδόν χρόνια που έζησε στην αγγλική πρωτεύουσα αγωνίστηκε σκληρά για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Κύπρου, κι από πολύ νέος πήρε ενεργό μέρος στην πολιτική ζωή με την αρθρογραφία του σε εφημερίδες, την ιστορική μελέτη και το δοκίμιο. Συνεργάστηκε συστηματικά με ελληνόφωνα και αγγλόφωνα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες, του Λονδίνου, της Κύπρου και της Ελλάδας. Στο Λονδίνο έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος το 1932, ίδρυσε την οργάνωση Cyprus Affairs Committee και την Cyprus Autonomy Committee, ενώ εξέδωσε και την εφημερίδα Ξύπνημα, κι αργότερα την γνωστή παροικιακή εφημερίδα Το Βήμα, που εξακολουθεί να εκδίδεται στο Λονδίνο. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε στον αγγλικό στρατό και μετά τη λήξη του παρακολούθησε τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα ως ανταποκριτής της αγγλικής εφημερίδας Daily Worker.

 

Γνωστότερο σύγγραμμα του Δώρου Άλαστου είναι το ιστορικό του βιβλίο Cyprus in History (1952), ενώ άξια λόγου είναι και άλλα ιστορικά μελετήματά του που αναφέρονται σε γενικότερα θέματα της Κύπρου, της Ελλάδας και των Βαλκανίων: The Balkans and Europe (1937), Παληά-Καινούργια Ιστορία, δοκίμιο (1951), Cyprus Guerilla - Grivas, Makarios and the British (1960), κ.ά. Έγραψε επίσης για τον Ελευθέριο Βενιζέλο Venizelos; Patriot, Statesman, Revolutionary (1942) , Βιογραφία του Λένιν, Αθήνα (1934), ενώ από τον χώρο της λογοτεχνίας θα πρέπει να αναφερθούν τα θεατρικά του έργα Άστραψε φως, Λευκωσία (1956), Trygeos still at it, Λευκωσία (1966), και Socrates Tried, Λονδίνο (1966). Μετέφρασε επίσης στην αγγλική την Ειρήνη και τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, Λονδίνο (1953) με τον τίτλο Aristophanes: Two plays. Δημοσίευσε επίσης σκόρπια ποιήματα και διηγήματα κι έγραψε πληθώρα δοκιμίων για λογοτεχνικές μορφές της νεότερης ελληνικής γραμματείας. Στο Λονδίνο κυκλοφόρησε και πολλά διαφωτιστικά φυλλάδια σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα.

 

Ο Δώρος Άλαστος μπορεί άνετα να θεωρηθεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του Ελληνισμού της διασποράς και ακαταπόνητος πνευματικός και εθνικός αγωνιστής σε ώρες δύσκολες για την Κύπρο.