«Πολίτης»

Image

Καθημερινή κυπριακή εφημερίδα. Κυκλοφόρησε στις 12 Φεβρουαρίου 1999 με εκδότη τον επιχειρηματία Γιάννη Παπαδόπουλο. Με την έκδοσή του ο Πολίτης έφερε επαναστατικές αλλαγές στον χώρο του κυπριακού Τύπου. Πρόκειται για την πρώτη έγχρωμη εφημερίδα μικρού σχήματος που κυκλοφόρησε στην Κύπρο έχοντας ταυτόχρονα τη δική της ιστοσελίδα στο Ίντερνετ, στο www.politis.com.cy

 

Ένα χρόνο μετά την έκδοσή του ο Πολίτης έγινε η δεύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Κύπρου, δίνοντας έμφαση στην έρευνα και τις αποκαλύψεις. Με σύνθημα «Πολίτης-Τα λέει όλα» πέτυχε να καθιερώσει μια μοντέρνα δημοσιογραφική εκδοχή των πραγμάτων έξω από κομματικές σκοπιμότητες και οικονομικά συμφέροντα, με στόχο ένα ουσιαστικότερο έλεγχο της εξουσίας.

 

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1999 η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» κυκλοφόρησε και στο διαδίκτυο με την ακρωνύμια «ΠΟΛΙΤΗΣ» Online και έγινε η πρώτη κυπριακή εφημερίδα με παρουσία στον Παγκόσμιο Ιστό στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.politis.com.cy

 

Η παρθενική διαδικτυακή παρουσία του «Π» στο διαδίκτυο φιλοξένoυσε από τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Σεπτεμβρίου 1999, όλη την επικαιρότητα και ειδήσεις για το αεροπορικό δυστύχημα του ελληνικού πρωθυπουργικού αεροσκάφους τύπου Φάλκον που μετέφερε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και άλλα 12 άτομα στη Ρουμανία, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο έξι από τους 13 συνολικά επιβαίνοντες.

 

Από την επόμενη μέρα ο «ΠΟΛΙΤΗΣ» Online, και για τα επόμενα χρόνια η ιστοσελίδα του «Π», ανεβαίνει καθημερινά στο διαδίκτυο. Το 2020 κυκλοφόρησε και ο συνδρομητικός Πολίτης στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://premium.politis.com.cy/

 

Η επέκταση του Πολίτη στο διαδίκτυο προχώρησε μέσω της ιστοσελίδας Παράθυρο η οποία είναι μια Πύλη Πολιτισμού http://parathyro.politis.com.cy/. Το Παράθυρο ξεκίνησε με αρχισυντάκτες την Αννα Μαραγκου και το Σάββα Παύλου, για να ακολουθήσουν η Μερόπη Μωυσέως και η Ελένη Παπαδοπούλου.

 

Επίσης δημιουργήθηκε ιστοσελίδα για τον αθλητισμό με την ονομασία Γήπεδο: https://gipedo.politis.com.cy/

 

Πολύ σημαντική κίνηση βέβαια είναι και η λειτουργία της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Polignosi η οποία στηρίχττηκε αρχικά σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της στην 20τομη Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια των εκδόσεων Φιλόκυπρος του Αντρου Παυλίδη. Η εγκυκλοπαίδεια αυτή κατέστη ηλεκτρονική και με την ευγενή χορηγία της Τράπεζας Κύπρου και πρόσφατα αξιολογήθηκε 5/5 από το Facebook ως εκπαιδευτικό σάιτ. 

 

Ο Πολίτης είναι η πρώτη Κυπριακή εφημερίδα που εξέδωσε επί εβδομαδιαίας βάσης περιοδικό ιστορίας. Το Χρονικό καταξιώθηκε στα μάτια των αναγνωστών του και κοσμεί σήμερα κάθε βιβλιοθήκη στην Κύπρο. Το Χρονικό σήμερα εκδίδεται και κυκλοφορεί ηλεκτρονικά από το συνδρομητικό Πολίτη.

 

Για μικρό χρονικό διάστημα ο Πολίτης εξέδωσε επίσης το φιλολογικό περιοδικό "Εξάγγελος" που ασχολήθηκε κυρίως με την ποίηση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Υπεύθυνοι της συντακτικής του ομάδας διετέλεσαν η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Ζέλεια Γρηγορίου, ο ψυχίατρος Γιάγκος Μικελλίδης και ο Διονύσης Διονυσίου.

 

Για 5 χρόνια (2006-2011) ο Πολίτης εξέδιδε ως αγγλικό ένθετο το "Filippino Voice", εφημερίδα που παρείχε ενημέρωση στην πολύ μεγάλη τότε κοινότητα Φιλιππινέζων που εργαζόταν στην Κύπρο.

 

Ο Πολίτης διαθέτει ιδιόκτητο τυπογραφείο. Στεγάζεται  σε επίσης ιδιόκτητα κτήρια στην οδό Βουλγαροκτόνου 8 στην παλιά Λευκωσία. Πρόκειται για το κτήριο στο οποίο στεγάζονταν παλαιότερα τα τυπογραφεία Ζαβαλλή. Το ισόγειο του κτηρίου έχει διαμορφωθεί σήμερα και λειτουργεί ως μουσείο τυπογραφίας.

 

Βλέπε Λήμμα

Τυπογραφείο Ζαβαλλή

 

Με την έκδοση της Κυριακής διένειμε κατά καιρούς και σήμερα διαδικτυακά το περιοδικό ιστορίας «Χρονικό» το οποίο συγγράφουν καταξιωμένοι επιστήμονες που ειδικεύονται στην Κυπριακή Ιστορία. Το Σάββατο κυκλοφορεί με το τηλεοπτικό περιοδικό «Capuccino». Επίσης εκδίδει το περιοδικό Turning Points σε συνεργασία με τους New York Times, ενώ κάθε Κυριακή έχει συνεργασία με τη γαλλική Le Monde Diplomatique και το γερμανικό δίκτυο Ντόιτσε Βέλλε. 

 

Γιάννης Παπαδόπουλος: Θα το έκανα ξανά

 

Διευθυντής είναι ο δημοσιογράφος Διονύσης Διονυσίου και αρχισυντάκτες της οι Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Σειτανίδης, Κατερίνα Ηλιάδη, Μιχάλης Σταύρου Μαρία Φράγκου και Δημήτρης Δημητρίου. Στις 12 Φεβρουαρίου 1999 ο Πόλιτης γιόρτασε τα 20χρονα του.

 

 

Κύρια συμβολή του Πολίτη στην Κυπριακή δημοσιογραφία είναι ότι με τη μαχητικότητα και κυρίως τη διερευνητικότητα του άλλαξε τον τρόπο σκέψης στο δημοσιογραφικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη συνέχεια πολλά από τα στελέχη της εφημερίδας αυτής ανέλαβαν επιτελικές θέσεις σε άλλα ΜΜΕ εμβολιάζοντας με αυτό τον τρόπο μια νέα νοοτροπία στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Συγκεκριμένα στον Πολίτη εργάστηκαν πολύ γνωστοί δημοσιογράφοι όπως οι Μακάριος Δρουσιώτης, Ανδρέας Παράσχος, Γιώργος Τζίβας, Γιώργος Κασκάνης, Σωτήρης Παρούτης, Άριστος Μιχαηλίδης, Χρύσανθος Τσουρούλης, Ανδρέας Χατζήκυριακος, Έλλη Κοτζαμάνη,  Μανώλης Καλατζής, Μαρίλενα Ευαγγέλου, Γωγώ Αλεξανδρινού, Χρύσανθος Μανώλη, Κατερίνα Ζορπά, Μυράντα Λυσάνδρου, Κάτια Σάββα, Γεωργία Ψαριά, Παύλος Ξανθούλης, Λοίζος Αντωνίου, Μιχάλης Ιγνατίου.

 

Ο Πολίτης είναι η πρώτη Ελληνοκυπριακή Εφημερίδα που καθιέρωσε ως μόνιμους αρθρογράφους της Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους. Μεταξύ αυτών ο Σενέρ Λεβέντ, η Σεφκιουλ Ουλουταγ και ο Χασάν Καφετζίογλου.

 

Η εταιρία Αρκτίνος στην οποία ανήκει ο Πολίτης διαθέτει το ραδιοφωνικό σταθμό Politis Radio ο οποίος εκπέμπει στους 107.6 και 97.6 FM σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

 

Ως μέρος της ιστοσελίδας www.politis.com.cy λειτουργεί από το 2017 το Politis WebTv με δικό του κανάλι στο YouTube.

 

Πηγή:

www.polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image