Κυριάκου Πόλυς

Image

Ο Πόλυς Κυριάκου γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου 1957 στη Λευκωσία, με καταγωγή το χωριό Λαζανιά. Αποφοίτησε από την Τεχνική Σχολή Λευκωσίας. Υπηρέτησε στη φιλαρμονική της Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας και στη Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς.

 

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει Communications Design (Masters Degree). Εξέδωσε ποιητικές συλλογές στην Κύπρο και την Ελλάδα και δημοσίευσε ποιήματά του σε ελληνικά και κυπριακά λογοτεχνικά περιοδικά. Η πρώτη του ποιητική συλλογή “Σχήματα” έλαβε το πρώτο βραβείο για νέο λογοτέχνη του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.

 

Επι σειρά ετών διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στην καθημερινή ελληνοαμερικάνικη εφημερίδα «Πρωινή» της Νέας Υόρκης, την οποία ίδρυσε η Φανή Πεταλίδου.

 

Απο το 1983 υπήρξε μέλος στην Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, στην επιτροπή «Justice for Cyprus”.

 

Απο το 2004 μέχρι το 2015 προσέφερε τις εθελοντικές του υπηρεσίες στο μη κερδοσκοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos FM ως μουσικός παραγωγός (Εκπομπή «Ένας κόσμος Ελληνικό τραγούδι») αλλά και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Προς όφελος του πιο πάνω οργανισμού οργάνωσε πολλές συναυλίες για την οικονομική ενίσχυση του σταθμού. Απο το 2015 μέχρι σήμερα προσφέρει τις εθελοντικές του υπηρεσίες στο μη κερδοσκοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Aktina FM (Εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου σε πέντε λεπτά» όπου γράφει και διαβάζει κείμενα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και τη διασπορά γενικότερα).

 

Eπίσης, είναι μέλος του πολιτιστικού οργανισμού “Cypreco” τον οποίον έχει ιδρύσει η Έλενα Μαρουλλέτη.

 

Έχει δημιουργήσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Ορφέας, Ίδρυμα για την Ελληνική Μουσική και Τέχνη”. Μέσα απο αυτό τον φορέα οργάνωσε αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Αμερική, με ποιοτική ελληνική μουσική και θέατρο απο καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στόχος του οργανισμού είναι η προβολή του πολιτισμού της Ελλάδας και της Κύπρου στη χώρα που ζει και δημιουργεί.

 
Στιχουργός

Είναι στιχουργός πέραν των εκατό δισκογραφημένων τραγουδιών. Είναι ένας δημιουργός τον οποίο εμπιστεύτηκαν οι πιο σημαντικοί συνθέτες και ερμηνευτές της Ελλάδας. Μερικοί από τους τίτλους τραγουδιών του που έγιναν επιτυχίες: “Διόδια” σε μουσική Σταύρου Σιόλα και ερμηνεία Σταύρου Σιόλα/Φωτεινής Βελεσιώτου, “Χωρίς εσένα” σε μουσική Σταύρου Σιόλα και ερμηνεία Ελευθερίας Αρβανιτάκη/Σταύρου Σιόλα, “Κερύνεια” σε μουσική Παντελή Θαλασσινού και ερμηνεία Γιώργου Νταλάρα/Παντελή Θαλασσινού , “Ποιο Παραμύθι” σε μουσική Σταύρου Σιόλα και ερμηνεία Γιάννη Κότσιρα, “Πως δεν μ’ αγάπησες το ξέρω” σε μουσική Γιώργου Ανδρέου και ερμηνεία Χρίστου Θηβαίου, “Άγρια θάλασσα” σε μουσική Σταύρου Σιόλα και ερμηνεία Ελεωνόρας Ζουγανέλη, “Φελλός” σε μουσική και ερμηνεία Ελεάννας Ζεγκίνογλου και πολλά άλλα.

 

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επίσης με το Εργαστήρι Στιχουργικής Πόλυ Κυριάκου στην πατρίδα του την Κύπρο. Ο στιχουργός Πόλυς Κυριάκου διδάσκει τα μυστικά της στιχουργικής μέσα από μια σειρά μαθημάτων που στόχο έχουν να μυήσουν τους μαθητές στον υπέροχο κόσμο των στίχων και της μουσικής. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα του προωθεί ιδιαίτερα το χωριό του Λαζανιά και διοργανώνει εκδηλώσεις και σεμινάρια στιχουργικής στο χωριό Λαζανιά.

 

 

Πηγή: