Σχίζα Μαρίνα

Image

Ιστορικός τέχνης και Δημοσιογράφος. Είναι υπεύθυνη της συγγραφικής ομάδας της διαδικτυακής κυπριακής εγκυκλοπαίδειας Polignosi.com

 

Γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1961 στο χωριό Ευρύχου και αποφοίτησε από το Λύκειο Σολέας. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Richmond του Λονδίνου Ιστορία της Τέχνης και Καλές Τέχνες. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Αλήθεια και από το 1989 εργάστηκε στον Φιλελεύθερο, ως υπεύθυνη  πολιτιστικού ρεπορτάζ και αργότερα Αρχισυντάκτρια μέχρι το 2017 οπόταν και αποχώρησε από το συγκρότημα.

 

Υπήρξε μέλος διαφόρων επιτροπών στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και στον ΘΟΚ (Επιτροπή Επιλογής Έργων και Καλλιτεχνών για διεθνείς εκθέσεις, Επιτροπή Θεατρικών Βραβείων ΘΟΚ).

 

Εκπροσώπησε την Ένωση  Συντακτών Κύπρου σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό: Μπιενάλε Μπολόνιας, παραστάσεις ΘΟΚ στο Πεκίνο, Μπιενάλε Βενετίας, Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Κύπριοι καλλιτέχνες στο Λούβρο και το Κέντρο Πομπιντού, Παρίσι 2013.

 

Από το 2000 δημιουργεί κυρίως χρηστικά έργα τέχνης στο πλαίσιο της φιλοσοφίας ότι η τέχνη μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητα (usable art) χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές και υλικά. Τα έργα της τα έχει παρουσιάσει σε εκθέσεις στη Λαϊονική Στέγη Λευκωσία 2003 2004 2009, Αμαθούς Πάφος 2007, γκαλερί «Κ» Λευκωσία, ενώ συμμετείχε στο pop up festival του δήμου Λευκωσίας στο City Plaza το 2015 και το 2017 στην παλιά Δημοτική Αγορά Λευκωσίας.

 

Είναι μέλος του δ.σ του Ιδρύματος Walk of Truth που εδρεύει στη Χάγη και συντονίστρια Κύπρου-μέλος της πλατφόρμας Walk of Truth των CCWW (Cultural Crime Watchers Worldwide) κατά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης. Συμμετείχε στα συνέδρια: “Art trafficking and restitution”- Παλάτι της Ειρήνης, Χάγη, 2013, “Blood, treasure and Islamic state: war, extremism and the looting of culture”, Βουλή των Λόρδων, Λονδίνο, Δεκέμβριος 2014.

 

 

Εκδόσεις:

 

  1. Η κυπριακή τέχνη τον 20ό αιώνα,  Νεοκυπριακός Σύνδεσμος, 2005 (τρίγλωσση έκδοση ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά)
  2. H ιστορία της Κύπρου – εγκυκλοπαίδεια, έκδοση της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» Αθηνών (συγγραφή του λήμματος για την ιστορία της τέχνης του 20ού αιώνα)
  3. Κύπρος, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα – εκδόσεις «Κότινος», Αθήνα, 2007 (συγγραφή του λήμματος «Η τέχνη στον 20ό αιώνα»)
  4. H Αμμόχωστος της εικαστικής δημιουργίας, έκδοση Συνδέσμου Αποφοίτων και Φίλων των Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου, 2008 (έρευνα και συγγραφή)
  5. Ανδρέας Ασπρόφτας, το γνωστό και άγνωστο έργο του (έρευνα και συγγραφή), «Εν τύποις», 2008,
  6. Βαλεντίνος Χαραλάμπους, ο Κεραμίστας. Έρευνα και συγγραφή της βιογραφίας και εργογραφίας του σημαντικότερου κεραμίστα της σύγχρονης Κύπρου. Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, 2016,
  7. Risky Travels, A. Adamos- Baki Bogac, Πάφος 2017 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης («Η διάσωση των έργων: Χρονολόγιο»)

 

Εισαγωγή καταλόγων εκθέσεων καλλιτεχνών (Νίκος Χαραλαμπίδης, Γιάννης Κυπρής, Στέλλα Αγγελίδου, Δημήτρης Αληθινός, Μαρία Δωρίτη, Γλαύκος Κουμίδης).

 

Επιμέλεια εκθέσεων: «50 χρόνια Εικαστικής Δημιουργίας» με την ευκαιρία των εορτασμών των 50χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας (οργάνωση ΕΚΑΤΕ). Έκδοση καταλόγου.