Αγνοούμενοι

Παγκύπρια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων

Image

Το Σεπτέμβριο του 1974, όταν η τουρκική πλευρά έδωσε τους καταλόγους αιχμαλώτων που κρατούσε, φάνηκε πως ένας μεγάλος αριθμός προσώπων, στρατευσίμων αλλά και αμάχων, που είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους βάσει αποδεικτικών στοιχείων, δεν περιλαμβάνονταν στους καταλόγους αυτούς. Αποτέλεσμα ήταν η κινητοποίηση των συγγενών των αδηλώτων αυτών αιχμαλώτων, που ζητούσαν εναγώνια να πληροφορηθούν για τις τύχες των δικών τους.

 

Το πρόβλημα έγινε πιο οξύ ύστερα από την ανταλλαγή και των τελευταίων αιχμαλώτων, οπότε η τουρκική πλευρά δεν φαινόταν διατεθειμένη να δώσει οποιεσδήποτε εξηγήσεις για την τύχη των προσώπων που δεν επέστρεψαν. Για καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών τους, οι συγγενείς των αγνοουμένων συνέστησαν μια προσωρινή επιτροπή, το Νοέμβριο του 1974, μ' επικεφαλής τον αιδεσιμότατο Οικονόμο Χριστόφορο. Η σοβαρότητα κι η παράταση του προβλήματος οδήγησε σε γενική συνέλευση όλων των συγγενών των αγνοουμένων (γονείς, συζύγους, παιδιά κι αδέλφια) που έγινε το Φεβρουάριο του 1975. Εξελέγη 11μελές συμβούλιο που ανέλαβε και την ετοιμασία καταστατικού. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο απάρτιζαν: Αιδεσιμότατος Οικονόμος Χριστόφορος πρόεδρος, Λ. Σκαλιστής γραμματέας, Μ. Στασή ταμίας και Α. Φυσεντζίδης, Ν. Σεργίδης, Αρ. Κωνσταντίνου, Θ. Μούδουρος, Κ. Κασσάπης, Γ. Σεργίδης, Π. Βαρωσιώτης και Χρ. Γεττίμης μέλη.

 

Πρωταρχικός σκοπός της Παγκύπριας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων είναι η προώθηση και λύση του προβλήματος των αγνοουμένων, δηλαδή η διακρίβωση της τύχης του καθενός απ' αυτούς. Επίσης η επίλυση των διαφόρων επί μέρους κοινωνικών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των αγνοουμένων. Οι προσπάθειες της Επιτροπής για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων ήσαν, όλα αυτά τα χρόνια, πολλές και συνεχείς, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Αντιπροσωπείες της Επιτροπής έγιναν κατά καιρούς δεκτές από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, Εκκλησιών κ.ά. και γενικά ανέπτυξαν αξιόλογη δράση για προβολή κι επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματός τους στο διεθνή χώρο.

 

Βασικός σκοπός του Συντονιστικού Συμβουλίου των Επιτροπών Συγγενών των αγνοουμένων ήταν η ενοποίηση των δύο Επιτροπών. Έτσι το Συμβούλιο προχώρησε στην τροποποίηση του καταστατικού και τη διεξαγωγή εκλογών (1999) για ανάδειξη Ενιαίας Επιτροπής με την επωνυμία Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων. Η οργάνωση συστάθηκε σε σώμα στις 9 Δεκεμβρίου 1999 με πρόεδρο το Νίκο θεοδοσίου, αντιπρόεδρο τον Ανδρέα Βλάμη και γενικό γραμματέα το Νίκο Σεργίδη.

 

Πηγές: Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, αρχείο Υπουργείου Εξωτερικών και Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, προσωπικό αρχείο, σχετικά ψηφίσματα.

 

Γ. ΚΑΡΕΚΛΑΣ

Ε. ΑΡΓΥΡΟΥ