Αυστραλία και Κύπρος

Η Αυστραλία είναι το μεγαλύτερο νησί της γης, που μαζί με τα γύρω νησιά αποτελούν την πέμπτη ήπειρο, την Ωκεανία. Βρίσκεται ανατολικά της Ασίας, στο νοτιοανατολικό τμήμα του ανατολικού ημισφαιρίου. Η έκτασή της είναι 7.686.900 χλμ² και ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 20.000.000. Πρωτεύουσά της είναι η Καμπέρα.

 

Η Αυστραλία, που ανήκει στην Κοινοπολιτεία, διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Κύπρο. Οι σχέσεις αυτές ενισχύονται με την παρουσία μεγάλης κυπριακής παροικίας στην Αυστραλία. Η αυστραλιανή κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του Εργατικού Κόμματος στην εξουσία, υποστήριξε επανειλημμένα τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό. Η Αυστραλία ανέλαβε επίσης την προεδρία της ομάδας δράσης της Κοινοπολιτείας για το Κυπριακό. Αυστραλιανό αστυνομικό απόσπασμα υπηρετεί στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

 

Από το 1976 λειτουργεί στην Αυστραλία κυπριακή υπάτη αρμοστεία.

 

Η κυπριακή παροικία της Αυστραλίας: Οι Κύπριοι μετανάστες στην Αυστραλία υπολογίζονται σήμερα (2007) σε 95.000 περίπου (από αυτούς, γύρω στις 15.000 είναι Τουρκοκύπριοι). Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή παροικία του εξωτερικού, ύστερα από εκείνη της Βρετανίας. Στην Αυστραλία βρίσκονται επίσης γύρω στις 450.000 απόδημοι από την Ελλάδα.

 

Η μετανάστευση των Κυπρίων στην Αυστραλία άρχισε στα χρόνια πριν από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, ενώ στη δεκαετία του 1950 και στα πρώτα χρόνια μετά το 1960, όταν η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος, ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε σημαντικά. Μεταναστευτικό ρεύμα προς την Αυστραλία σημειώθηκε και μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974 (4.000 περίπου).

 

Οι περισσότεροι Κύπριοι απόδημοι μένουν στη Μελβούρνη (40.000). Ακολουθούν το Σίδνεϋ (25.000), η Αδελαΐδα (8.000) και το Μπρισμπέιν (3.000). Μικρότεροι αριθμοί Κυπρίων ζουν σε άλλες αυστραλιανές πόλεις.

 

Από την αρχή της παρουσίας τους στην Αυστραλία οι Κύπριοι συνειδητοποίησαν την ανάγκη ίδρυσης δικών τους οργανώσεων. Η πρώτη Κυπριακή Αδελφότης ιδρύθηκε στο Σίδνεϋ το 1929. Οι κυπριακές οργανώσεις δυνάμωναν και δραστηριοποιούνταν όσο αυξανόταν το μεταναστευτικό ρεύμα.

 

Η οργανωτική διάρθρωση της κυπριακής παροικίας Αυστραλίας έχει ως βάση την κοινότητα, που έχει ως έδρα την πρωτεύουσα της αντίστοιχης πολιτείας και οργανωτική δικαιοδοσία σε ολόκληρη την περιοχή της πολιτείας. Οι κοινότητες καλύπτουν τις πέντε πολιτείες και τις δυο περιοχές της ηπειρωτικής Αυστραλίας. Οι κοινότητες ανήκουν στην Ομοσπονδία Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας, που ιδρύθηκε το 1970 με σκοπό το συντονισμό των δραστηριοτήτων όλων των κυπριακών κοινοτήτων της χώρας. Η Ομοσπονδία είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κυπρίων Αποδήμων.

 

Σήμερα υπάρχουν 9 καλά οργανωμένες κυπριακές κοινότητες ή αδελφότητες, που συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους. Οι περισσότερες κοινότητες διαθέτουν ιδιόκτητα οικήματα, καθώς και χορευτικά και θεατρικά συγκροτήματα, και οργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις για να κρατήσουν ζωντανή τη θύμηση του τόπου καταγωγής τους.

 

Σημαντική δραστηριότητα υπέρ της Κύπρου ανέπτυξαν οι απόδημοι Κύπριοι και γενικά ο απόδημος Ελληνισμός της Αυστραλίας, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Για προώθηση του αγώνα της Κύπρου έχουν ιδρυθεί Πολιτειακές Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα (ΣΕΚΑ) και η Παναυστραλιανή Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΑΣΕΚΑ), οι οποίες συνεργάζονται με την Ομοσπονδία Κυπριακών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων. Επίσης αμέσως μετά την εισβολή ιδρύθηκε η Πανελλήνια Επιτροπή Βοηθείας και Αποκαταστάσεως Κύπρου (ΠΕΒΑΚ).

 

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς της Αυστραλίας, όπως άλλωστε και οι Κύπριοι μετανάστες στις άλλες χώρες, είναι η εκπαίδευση των παιδιών τους και η διατήρηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Τα σχολεία εξαρτώνται και διευθύνονται είτε από τις κοινότητες είτε από την ελληνορθόδοξη αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, και σε ελάχιστες περιπτώσεις από ιδιώτες. Τα βιβλία τα διαθέτει δωρεάν το ελληνικό κράτος. Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ανάμειξη στο εκπαιδευτικό θέμα της παροικίας.

 

Στη γειτονική Νέα Ζηλανδία ζουν 500 -600 Κύπριοι, σε σύνολο 4 - 5.000 Ελλήνων.