Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ

Image

Η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων της Κύπρου.

 

Οι πρώτες προσπάθειες των δημοσίων υπαλλήλων της Κύπρου να οργανωθούν σε επαγγελματική ένωση άρχισαν τη δεκαετία του 1920 πκαι συγκεκριμένα το 1924 παράλληλα με τις ταυτόσημες κινητοποιήσεις άλλων ομάδων Κυπρίων εργαζομένων.  Σε πρώτο στάδιο ιδρύθηκε το 1927 ο Σύνδεσμος Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (Cyprus Civil Service Association CCSA), ο οποίος εκπροσωπούσε τους δημοσίους υπαλλήλους σε διαβήματα και διαβουλεύσεις με την τότε αποικιακή κυβέρνηση για θέματα που τους απασχολούσαν.

 

Ο Σύνδεσμος αρχικά λειτουργούσε με βάση τις πρόνοιες του περί λεσχών νόμου. Το πρώτο Καταστατικό του Συνδέσμου με συμμετοχή 100  Δημοσίων Υπαλλήλων εγκρίθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1931, ενώ οι πρώτες αρχαιρεσίες έγιναν στις 7 Απριλίου 1931.   Ο σύνδεσμος διατηρήθηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 1931 οπότε νέα συνέλευση 118 υπαλλήλων εξέλεξε νέα επιτροπή με πρόεδρο τον Καρουάνα, η οποία προέβη και στη σύνταξη του πρώτου καταστατικού. Πρόεδρος εξελέγη ο Ι. Σ Μαρκίδης. 

 

Η πρώτη σοβαρή κατάκτηση της εργατικής τάξης ήταν η θέσπιση του περί Συντεχνιών Νόμου του 1932.  Ο νόμος αυτός, έστω και κάτω από αυστηρούς περιορισμούς, έδιδε το δικαίωμα στους μισθοσυντήρητους να οργανώνουν συντεχνίες.

 

Η λειτουργία του συνδέσμου μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1930-40 έγινε μέσα από πολλές δυσκολίες. Η αποικιοκρατική διοίκηση όχι μόνο δεν έδειχνε διάθεση για συζήτηση και επίλυση των προβλημάτων των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δεν έβλεπε και με καμιά συμπάθεια την ίδρυση της επαγγελματικής τους οργάνωσης. Ο σύνδεσμος των δημοσίων υπαλλήλων ήταν εγγεγραμμένος με βάση τον Περί Λεσχών Νόμο. Στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και μετά απ’ αυτόν, στα πλαίσια του γενικότερου αγώνα της εργατικής τάξης για βελτίωση της θέσης της, οι δημόσιοι υπάλληλοι άρχισαν να εργάζονται για μετατροπή του συνδέσμου τους σε συντεχνία, εν μέσω πολλών δυσχερειών.

 

Συντεχνία

Ορόσημο στάθηκε η Παγκύπριος Συνέλευσις Κυβερνητικών Υπαλλήλων που έγινε στις 28 Απριλίου 1947 στη Λευκωσία και που αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της μετατροπής του συνδέσμου σε συντεχνία (ποσοστό 77,5%). Από τη στιγμή εκείνη η οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων μπήκε οριστικά στο προσκήνιο του συνδικαλιστικού κινήματος και αργότερα μετονομάστηκε σε Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ). Πριν από την έναρξη του Απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 στην οργάνωση συμμετείχαν και Τουρκοκύπριοι δημόσιοι υπάλληλοι. Σήμερα η ΠΑΣΥΔΥ αποτελεί μια δυναμική συνδικαλιστική οργάνωση με πάνω από 20.000 μέλη. 

 

Στη δύναμη της ΠΑΣΥΔΥ ανήκουν επαγγελματικοί κλάδοι που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της δημόσιας υπηρεσίας όπως και ημικρατικούς οργανισμούς και αρχές περιλαμβανομένων και των αρχών των βρετανικών βάσεων. Το εργατικό προσωπικό του δημόσιου τομέα διαθέτει τις δικές του συνδικαλιστικές οργανώσεις.

 

Δομή

Το Συνέδριο Αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ είναι η ανώτατη αρχή της Συντεχνίας, καθορίζει τη γενική πολιτική της και αποφασίζει κυριαρχικά για κάθε ζήτημά της. Το Συνέδριο εκλέγει κάθε τρία χρόνια το Γενικό Συμβούλιο εκτός από τον γενικό γραμματέα ο οποίος εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Από το 1996 έως και το 2020 γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ υπήρξε ο Γλαύκος Χατζηπέτρου. Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2020 νέος γενικός γραμματέας εξελέγη ο Στρατής Ματθαίου.

 

Από τους 392 αντιπροσώπους, που ψήφισαν, ο Στράτης Ματθαίου έλαβε 216 ψήφους, ο Ανδρέας Λουκά 109 και ο Γλαύκος Χατζηπέτρου 66.

 

Η Κεντρική Γραμματεία της Οργάνωσης αποτελείται από τους πρόεδρο, γενικό γραμματέα, αντιπρόεδρο, και άλλους αξιωματούχους. Η κ. Τασούλα Χατζηπροδρόμου είναι  Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

 

Τηλεργασία 

Η ΠΑΣΥΔΥ ως συντεχνία ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Πανδημίας του Κορωνοιού επιχείρησε να θεσμοθετήσει την τηλεργασία για τα μέλη της.

 

Σε επιστολή ημερομηνίας 14 Σεπτεμβρίου 2021 προς τους Υπουργούς Οικονομικών Κωνσταντίνο Πέτρίδη και Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, αναφέρει πως η τηλεργασία πρέπει να θεσμοθετηθεί και να ρυθμιστεί νομοθετικά και στη δημόσια υπηρεσία, αφού τα οφέλη της εφαρμογής της, σε κανονικές αλλά και σε έκτακτες συνθήκες, είναι πολλά και σημαντικά.

 

"Ενδεικτικό παράδειγμα προς επιβεβαίωση τούτου, είναι η εφαρμογή της τηλεργασίας στη δημόσια υπηρεσία εν μέσω της πανδημίας και ειδικότερα κατά τις περιόδους των lockdown, που όπως έχει αποδειχθεί είναι όχι μόνο κατορθωτή αλλά και συνάμα αποτελεσματική, δίχως να επηρεάζεται η ποιότητα του έργου που παράγεται.

 

ΜΜΕ  

Η ΠΑΣΥΔΥ εκδίδει ως εκφραστικό της όργανο την εφημερίδα Δημόσιος Υπάλληλος.

 

Η ΠΑΣΥΔΥ διατηρεί και διαθέτει προς τα μέλη της εξοχικά διαμερίσματα στις περιοχές της Χλώρακας (Πάφος) και Πλατρών. Διαθέτει επίσης νηπιαγωγεία για τα παιδιά των μελών της.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image