Αμπελώνας Εγκαδί ή Εγγαδδί

Image

Αναφέρεται από περιηγητές που είχαν επισκεφθεί την Κύπρο κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας, ως φημισμένος αμπελώνας κοντά στη Λεμεσό ή την Πάφο, που παρήγε διάφορες ποικιλίες σταφυλιών και εξαίρετα κρασιά.

 

Ο Wilbrand von Oldenburg που επεσκέφθη την Κύπρο στα 1211, γράφει πως κοντά στη Λεμεσό (Lamezis) βρίσκεται ο αμπελώνας του Εγκαδί και η περιοχή παράγει γλυκά κι εξαίρετα κρασιά.

 

Ο Wilhelm von Boldensele που επεσκέφθη την Κύπρο στα 1333, γράφει πως ο αμπελώνας του Εγκαδί βρίσκεται στην Κύπρο, κοντά στην πόλη της Λεμεσού (Nicomosa) και πως οι κάτοικοι της περιοχής τον αποκαλούν Εγκαδία.

 

Τέλος, ο Ludolf von Suchen που επεσκέφθη την Κύπρο στα 1350, γράφει για δυο αμπελώνες Εγκαδί, έναν στην επαρχία Πάφου με διάφορες ποικιλίες αμπελιών, κι ένα δεύτερο κοντά στη Λεμεσό που λέγεται μικρός Εγκαδί. Ο ίδιος περιηγητής δίνει και την πληροφορία ότι ο αμπελώνας Εγκαδί ανήκε στους Ναΐτες και σ' αυτόν εργάζονταν πάνω από 100 σκλάβοι Σαρακηνοί.

 

Και οι τρεις αυτοί περιηγητές κάνουν στα κείμενά τους αναφορά και σε σχετικό απόσπασμα από το Άσμα Ασμάτων του Σολομώντος (Α. 14), που λέει: Βότρυς τῆς κύπρου ἀδελφιδός μου ἐμοί, ἐν ἀμπελῶσιν Ἐγγαδδί.

 

Βέβαια κοντά στη Λεμεσό υπήρχαν, κατά τη Φραγκοκρατία, αμπελοκαλλιέργειες που ανήκαν, μάλιστα, στους Ναΐτες ιππότες (Κολόσσι κλπ.), όμως η ονομασία Εγκαδί ή Εγγαδδί δεν φαίνεται να ήταν τοπική, και μάλλον θα πρόκειται για σύγχυση των τριών περιηγητών. Η Εγγαδδί ήταν χώρα δυτικά της Νεκρής Θάλασσας, περί τα 30 μίλια ΝΑ. των Ιεροσολύμων, στην οποία αναφέρεται ότι είχε καταφύγει ο Δαυίδ όταν καταδιωκόταν από τον Σαούλ. Επειδή οι Ναΐτες ιππότες είχαν κτήματα και στην Παλαιστίνη, είναι πιθανό να μετέφεραν την ονομασία και για τα κτήματά τους κοντά στη Λεμεσό.

 

Πάντως ο Σολομών φαίνεται πως γνώριζε τα αμπέλια της Κύπρου κι ίσως να εκαλλιεργούντο στη χώρα Εγγαδδί και κυπριακές ποικιλίες αμπελιών.