Αντωνίου Αβραάμ

Image

Διετέλεσε βουλευτής και  γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ). Γεννήθηκε στο χωριό Καρπάσια της επαρχίας Κερύνειας το 1928 και πέθανε στις 16 Αυγούστου  2001.

 

Στα νεανικά του χρόνια συνδέθηκε με το προοδευτικό κίνημα νεολαίας της Ανορθωτικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΑΟΝ). Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Συντεχνίας Κυβερνητικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ. Το 1951 εκλέγηκε γραμματέας του τμήματος Λευκωσίας της ίδιας Συντεχνίας και μετά την ενοποίηση των Συντεχνιών Κυβερνητικών και Στρατιωτικών Εργατών της ΠΕΟ, το 1957, εξελέγη κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της Συντεχνίας και ανέλαβε τον κλάδο των εργαζομένων στις βρετανικές βάσεις. Το 1968 εντάχθηκε στη Συντεχνία Εμποροϋπαλλήλων της ΠΕΟ, της οποίας εξελέγη γενικός γραμματέας.

 

Στην πολύχρονη συνδικαλιστική του δράση συμμετείχε στη Μεικτή Εργατική Επιτροπή για ζητήματα κυβερνητικών εργατών και για ζητήματα στρατιωτικών εργατών. Διετέλεσε για περισσότερο από μία δεκαετία πάρεδρος του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών.

 

Υπήρξε μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ από το 1960 και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας από το 1968. Τον Απρίλιο του 1990 εξελέγη γενικός γραμματέας της ΠΕΟ, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1999.

 

Το 1968 εκλέγηκε επίσης μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Το 1980 εξελέγη αντιπρόεδρος και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ίδιας Κλαδικής Διεθνούς Οργάνωσης, το δε 1990, στο 12ο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο, εξελέγη ως ένας από τους αντιπροέδρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και μέλος του προεδρικού συμβουλίου της.

 

Η ανάμειξή του στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα του έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια, συνδιασκέψεις, φόρουμ και σεμινάρια επί εργατικών, κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων, και σε αρκετές περιπτώσεις να προεδρεύσει των εκδηλώσεων αυτών.

 

Υπό την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της ΠΕΟ μετείχε σε διάφορα τριμερή σώματα, όπως το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, την Οικονομική Συμβουλευτική Επιτροπή και το Συμβούλιο του Κέντρου Παραγωγικότητας. Συμμετείχε επίσης στις δραστηριότητες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

 

Στις βουλευτικές εκλογές του 1991 εκλέγηκε βουλευτής του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Επανεξελέγη το 1996. Διετέλεσε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μέλος των Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού, και Νομικών.