Βέκμαν Μουνιόζ Λουΐ

Image

Μεξικανός διπλωμάτης που υπηρέτησε ως ειδικός αντιπρόσωπος στην Κύπρο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, μεταξύ 1974 και 1976. Στη θέση αυτή διορίστηκε από τον τότε γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κουρτ Βάλντχαϊμ, αντικαθιστώντας τον δόκτορα Οζόριο Ταφάλ. Διάδοχος του Βέκμαν στην ίδια θέση υπήρξε ο μετέπειτα γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Πέρεζ ντε Κουεγιάρ.

 

Ο Λουΐ Μουνιόζ Βέκμαν αντικατέστησε τον Οζόριο Ταφάλ αφού ο τελευταίος είχε για πολλά χρόνια εργαστεί για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, κυρίως μέσω του διακοινοτικού διαλόγου. Υπηρέτησε στην Κύπρο κατά την πιο δραματική και τραγική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της: αντικατέστησε τον Ταφάλ νωρίς το 1974, στις παραμονές του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε.

 

Βλέπε λήμμα: Διακοινοτικές ταραχές

 

Ο Βέκμαν ήλθε στην Κύπρο μετά από σοβαρά προβλήματα στην πορεία του διακοινοτικού διαλόγου και ύστερα από συζήτηση του Κυπριακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κομίζοντας διαδικαστική πρόταση του Βάλντχαϊμ για επιτάχυνση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου. Ωστόσο προήδρευσε ελαχίστων μόνο συναντήσεων των επισήμων συνομιλητών Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς, αφού ο διακοινοτικός διάλογος διεκόπη και οι συνθήκες άλλαξαν εντελώς μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

 

Βλέπε λήμματα: Πραξικόπημα και Αττίλας '74

 

Την 16η Ιουλίου του 1974, επομένη του πραξικοπήματος, ο Βέκμαν πήγε στην Πάφο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μακάριο λίγο πριν ο τελευταίος εγκαταλείψει αναγκαστικά την Κύπρο. Ήταν και πάλι ο Βέκμαν εκείνος που υποδέχθηκε τον Μακάριο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ακρωτηρίου στις 7 Δεκεμβρίου του 1974, όταν επέστρεψε από την εξορία του.

 

Στο διάστημα που ακολούθησε το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, ο Βέκμαν εργάστηκε, ως εντολοδόχος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, για την αποφυγή περαιτέρω συγκρούσεων και εφαρμογή της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, για την επίλυση πολλών επειγόντων ζητημάτων, κυρίως ανθρωπιστικών, και για την οργάνωση και προώθηση νέας διαδικασίας συνομιλιών, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων περί το Κυπριακό.

 

Βλέπε λήμμα: Συνομιλίες Βιέννης

 

Συμμετείχε στις υπό την αιγίδα και καθοδήγηση του Βάλντχαϊμ συνομιλίες της Βιέννης για το Κυπριακό (Απρίλιος- Ιούλιος, 1975), στις περισσότερες δε συναντήσεις προήδρευσε, καθώς επίσης και σε σειρά επαφών που έγιναν στη Λευκωσία το 1975 -76 μεταξύ των εκπροσώπων των δυο κοινοτήτων της Κύπρου.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια