Χριστοδούλου Χριστόδουλος

Image

Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου  1939 στο χωριό Αυγόρου. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου. Ακολούθως σπούδασε στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Αθηνών, τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (εγγεγραμμένος δικηγόρος) και το Πανεπιστήμιο Ουαλίας (διδάκτωρ νομικών).

 

ΕΟΚΑ

Από τα γυμνασιακά του χρόνια ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναμείχθηκε ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και διετέλεσε πολιτικός κρατούμενος. Το 1963 υπήρξε ενεργό μέλος υπό την ηγεσία του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη της μυστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Ελληνοκυπρίων εθελοντών που  έφερε το ψευδώνυμο «Ακρίτας» και έλαβε μέρος στις Διακοινοτικές Ταραχές μετά το 1963.

Εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολυάριθμα συνέδρια και σεμινάρια στο εξωτερικό. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ένωσης Αγωνιστών Λευκωσίας (1967-78), του Παγκύπριου Ενιαίου Μετώπου Αγωνιστών (1968-78) και της Παγκύπριας Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (1971-78).Από το 1978 υπήρξε μέλος του γενικού συμβουλίου και από το 1980 μέχρι το 1985 μέλος και της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΑΣΥΔΥ. Διετέλεσε πρόεδρος του Κλάδου Διευθυντών των Κυβερνητικών Τμημάτων (1982-85).

 

 

Δημόσιος Υπάλληλος 

Εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα το 1962 ως δημοδιδάσκαλος και για τέσσερα χρόνια (1964-68) στον Κλάδο Εκδόσεων του Γραφείου Δημοσίων Πληροφοριών. Το 1968 διορίστηκε στη θέση του λειτουργού εκδόσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και το 1972 στη θέση του διευθυντή του Κυβερνητικού Τυπογραφείου, όπου εργάστηκε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 1985. Από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι 30ής Νοεμβρίου 1974 άσκησε, εκτός από τα καθήκοντα της θέσης του διευθυντή Τυπογραφείου, και καθήκοντα αναπληρωτή υφυπουργού παρά τῷ  Προέδρῳ. Τον Μάρτιο του 1985 προήχθη στη θέση του γενικού διευθυντή στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και υπηρέτησε μέχρι τις 11 Ιουνίου 1989. Από τις 12 Ιουνίου 1989 ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, όπου υπηρέτησε μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 1994.

 

Υπουργός

Στις 7 Νοεμβρίου 1994 ύστερα από εισήγηση του Παντελή Κούρου, διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, σε διαδοχή του Φαίδρου Οικονομίδη ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας.  Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 1999, οπότε διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών στη δεύτερη προεδρική θητεία  Κληρίδη. Υπηρέτησε από τη θέση αυτή μέχρι την 1η Μαΐου 2002. Στις 2 Μαΐου 2002 διορίστηκε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, αξίωμα στο οποίο υπηρέτησε μέχρι το 2007. Επί των ημερών του ξεκίνησε η διαδικασία εξαγοράς της Λαίκής Τράπεζας από τον έλληνα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. 

 

Φυλάκιση

Ο Χριστοδούλου στις 27 Οκτωβρίου 2014 καταδικάστηκε σε πεντάμηνη φυλάκιση για φορολογικά αδικήματα,  ενώ στην εταιρεία του A.C. Christodoulou Consultants Ltd επιβλήθηκε πρόστιμο 13.500 ευρώ. Ο κ. Χριστοδούλου καταδικάστηκε επειδή δεν δήλωσε στον φόρο εισοδήματος, επί σειρά ετών, το 1 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία A.C. Christodoulou Consultants από την εταιρεία Focus Maritime Corp. του Ελλαδίτη εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα, στενού συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Η επαρχιακή δικαστής Λευκωσίας Φάνη Καπετάνιου, στην απόφαση που ανέγνωσε, χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως σοβαρά τα αδικήματα». Σημείωσε, δε, ότι «ενέχουν το στοιχείο του δόλου και της καταδολίευσης», προσθέτοντας μάλιστα ότι «έγιναν προσχεδιασμένα».

Η δικαστής θεωρεί αυτονόητο ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε τη σημασία τού να υποβάλει ορθή φορολογική δήλωση για το 1 εκατ. της Focus, καθώς είναι πρόσωπο, όπως συμπλήρωσε, με γνώσεις νομικές, ενώ διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών. Οι ποινές, υπογράμμισε το δικαστήριο, θα πρέπει να αντανακλούν τη σοβαρότητα των αδικημάτων και γι' αυτό και ο νομοθέτης προέβλεψε ποινή φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια.

Από τα γεγονότα προκύπτει, κατέληξε στην απόφασή της η Φάνη Καπετάνιου, ότι «στο μυαλό του κατηγορούμενου υπήρξε πρόθεση καταδολίευσης». Επίσης, τονίζεται ότι η ποινή του «είναι μήνυμα προς τρίτους ότι και τα δικά τους αδικήματα θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης». Ο κ. Χριστοδούλου αποφυλακίστηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2015.

 

΄Εργα 

 Έχει γράψει πολυάριθμα άρθρα και μελέτες συνδικαλιστικού και νομικού περιεχομένου και γενικότερου ενδιαφέροντος. Το 2009 εξέδωσε το βιβλίο Τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, του Σχεδίου Ανάν και του Κυοφορούμενου Νέου Σχεδίου Λύσης.

Φώτο Γκάλερι

Image