Ευρωπαϊκό Κόμμα ΕΥΡΩΚΟ

Image

Ευρωπαϊκό Κόμμα. Ιδρύθηκε στις 3 Ιουλίου 2005 από στελέχη που αποχώρησαν από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, τα οποία είχαν αποχωρήσει διαφωνούντα ιδίως σε ζητήματα πολιτικής και επιλογών σχετικά με το εθνικό θέμα της Κύπρου και στελέχη του κόμματος «Νέοι Ορίζοντες»*. Πρώτος πρόεδρός του εξελέγη ο βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης* και αναπληρωτής πρόεδρος ο βουλευτής Νίκος Κουτσού*.

 

Οι πυλώνες της ιδεολογίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος είναι οι εξής:

1. Ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό.

2. Μεταρρύθμιση κράτους και κοινωνίας.

3. Κοινωνική ανάπτυξη και σταθερότητα.

4. Ισότιμη ενεργός συμμετοχή στην Ευρώπη.

5. Αφύπνιση και ενεργοποίηση των πολιτών.

 

Ειδικά για το Κυπριακό, το ΕΥΡΩΚΟ πρεσβεύει ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θεωρεί, προς τούτο, «ότι θα πρέπει να τύχουν πλήρους σεβασμού τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του Απριλίου 2004, με το ηχηρό 76% των Ελληνοκυπρίων να απορρίπτει το προταθέν Σχέδιο. Είναι, επίσης, υπέρ μιας ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος, για να εξασφαλισθεί, μεταξύ άλλων, ότι εφαρμόζεται οι ευρωπαϊκή αρχή της κατάργησης των τεχνητών διαιρέσεων και ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζουν μαζί σε ένα ενωμένο νησί χωρίς εθνικούς ή άλλους διαχωρισμούς».

 

Στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 21 Μαΐου 2006  το ΕΥΡΩΚΟ (Ευρωπαϊκό Κόμμα)  κατέρχεται για πρώτη φορά και κερδίζει 3 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχοντας εξασφαλίσει ποσοστό 5,75% των ψήφων.

 

Είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP).

Φώτο Γκάλερι

Image