«Ανγκλο-Σύπριοτ» «The Anglo-Cypriot»

Image

Αγγλόφωνη εφημερίδα, της οποίας το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στη Λευκωσία, στις 12 Φεβρουαρίου του 1908. Εκδότης και διευθυντής ήταν ο Άγγλος Argyll Saxby. Την εποχή εκείνη ήταν η μόνη κυπριακή εφημερίδα που κυκλοφορούσε στην αγγλική. Η εφημερίδα επωλείτο 2 1/2 γρόσια και έδιδε μεγάλη σημασία στη διαφήμιση. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι διαφημίσεις κατεχωρούντο στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, που αποτελούσε και την πρωτοτυπία της. Η εφημερίδα ήταν τετρασέλιδη, είχε μεγάλο μέγεθος( 48,5 Χ 34 εκ.), σχήμα τετράστηλο (πλάτος στήλης 7 εκ.) και κυκλοφορούσε κάθε 15 μέρες.

 

Στην πρώτη έκδοση της εφημερίδας, στο κύριο άρθρο με τίτλο «Peace and Progress »(Ειρήνη και Πρόοδος) αναφέρονται οι λόγοι που επέβαλαν την κυκλοφορία της, ανάμεσα στους οποίους οι εξής: Αποτελεί κύρια αποστολή του Αγγλο-Κύπριου να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σπάσουν οι φραγμοί που περιορίζουν την πρόοδο, με την ανεξαρτησία σκέψης που θα εξυπηρετεί το κοινό καλό, χωρίς την υποστήριξη καμιάς πλευράς και με την προβολή της αλήθειας όσο το δυνατό πιο καθαρά.

 

Τα κυριότερα περιεχόμενα της εφημερίδας ήσαν τοπικές και επαρχιακές ειδήσεις, ιστορικές και αρχαιολογικές μελέτες, αθλητικές ειδήσεις, κοινωνικές ειδήσεις. Σχολίαζε επίσης θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Παρόλο ότι η εφημερίδα δεν περιλάμβανε πολιτική αρθρογραφία, εντούτοις, όπως ήταν φυσικό, καταπολεμήθηκε από τον ελληνικό κυπριακό τύπο ως όργανο της βρεττανικής αποικιακής κυβέρνησης. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε 24 φύλλα και ανέστειλε την έκδοσή της στις 24 Φεβρουαρίου 1909.

Την ίδια περίοδο κυκλοφορούσαν στην Κύπρο η εφημερίδες, Αλήθεια, Νέον Εθνος, Σάλπιγξ  και Φωνή της Κύπρου