Γεννάδιος Α'

Image

Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (458 - 471). Υπηρέτησε ως πρεσβύτερος στην Αγία Σοφία και διαδέχθηκε στον πατριαρχικό θρόνο τον Ανατόλιο. Διακρίθηκε για την αυστηρότητα του βίου του και την ταπεινότητά του. Υπήρξε λόγιος, με πολύ αξιόλογο συγγραφικό έργο από το οποίο έχουν διασωθεί μόνο αποσπάσματα. Για το Γεννάδιο έγραψε Ἐγκώμιον ο Κύπριος άγιος Νεόφυτος ο  Έγκλειστος. Επί των ημερών της Πατριαρχίας του ιδρύθηκε και η περίφημη αργότερα Μονή Στουδίου.

 

Σύμφωνα προς το Ἐγκώμιον του αγίου Νεοφύτου, ο Γεννάδιος παραιτήθηκε από το αξίωμα του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως επειδή δεν ήθελε να πεθάνει σε πόλη στην οποία βασίλευε αιρετικός βασιλιάς (ήταν τότε αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο Λέων Α'). Αφού παραιτήθηκε, έφυγε για τα Ιεροσόλυμα συνοδευόμενος από ένα μοναχό που λεγόταν Νείλος. Από τα Ιεροσόλυμα ο Γεννάδιος ήλθε στην Πάφο κι άρχισε περιπλάνηση για να βρει το ασκητήριο του αγίου Ιλαρίωνος του μεγάλου (που ασκήτευσε κοντά στο χωριό Επισκοπή της επαρχίας Πάφου). Επειδή νυχτώθηκε στο ύπαιθρο, ο Γεννάδιος πέθανε από το κρύο. Το σώμα του βρέθηκε αργότερα από τον μοναχό Νείλο. Τότε, σύμφωνα πάντα προς την αφήγηση του αγίου Νεοφύτου, ο επίσκοπος Πάφου, μαζί με κλήρο και λαό, πήγαν για να μεταφέρουν το σώμα του Γενναδίου στην Πάφο. Σε κάποιο όμως σημείο της διαδρομής προς την Πάφο, το φέρετρο με το σώμα του Γενναδίου έγινε ξαφνικά βαρύ κι ασήκωτο κι ήταν αδύνατο να μεταφερθεί πιο πέρα. Θεωρήθηκε τότε ότι εκεί έπρεπε να ταφεί (χωριό Μωρό Νερό), στον χώρο δε εκείνο κτίστηκε και εκκλησία προς τιμήν του, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα προς τον άγιο Νεόφυτο, ο τάφος του Γενναδίου «γίνεται τοῖς πιστῶς προσιοῦσιν ἰαματοφόρος πηγή».

Ο Γεννάδιος συγκαταλέγεται μεταξύ των αγίων που ήλθαν και παρέμειναν στην Κύπρο. Η παράδοση περί φέρετρου με σώμα ή οστά αγίων που γίνεται ξαφνικά ασήκωτο κι αμετακίνητο, είναι αρκετά συνηθισμένη στην Κύπρο.

Ο Πατριάρχης Γεννάδιος επέδειξε αξιόλογο συγγραφικό έργο. Έγραψε ερμηνευτικά υπομνήματα στην Αγία Γραφή, από τα οποία σώθηκαν μόνο μερικά αποσπάσματα για την Γένεση, την Έξοδο και την Προς Ρωμαίος επιστολή του αποστόλου Παύλου. Διασώθηκαν επίσης κάποια αποσπάσματα από δογματικά έργα, καθώς και από σύγγραμμά του κατά των δώδεκα αναθεματισμών του Κυρίλλου Αλεξανδρείας, το οποίο γράφτηκε πριν την άνοδό του στον Πατριαρχικό Θρόνο.

 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 17 Νοεμβρίου.