Ανεμοι

Image

Η σχετική κίνηση του ατμοσφαιρικού αέρα ως προς την επιφάνεια του εδάφους λέγεται άνεμος. Επειδή οι κατακόρυφες κινήσεις του αέρα είναι σχετικά μικρές, ο όρος άνεμος χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για τις οριζόντιες συνιστώσες. Οι άνεμοι προσδιορίζονται με τη διεύθυνση, δηλαδή το σημείο του ορίζοντα από το οποίο φυσούν, και με την ταχύτητά τους, δηλαδή την απόσταση που διανύει η κινούμενη αέρια μάζα στη μονάδα του χρόνου. Το αίτιο που προκαλεί την πνοή των ανέμων είναι οι διαφορές ατμοσφαιρικών πιέσεων μεταξύ διαφόρων περιοχών, που με τη σειρά τους οφείλονται στις διαφορές θερμοκρασίας των αερίων μαζών και στις ανομοιομορφίες του ανάγλυφου της γης. Επίσης λόγω της περιστροφής της γης γύρω από τον άξονά της δημιουργούνται δυνάμεις που επιδρούν πάνω στον κινούμενο αέρα και τροποποιούν τη διεύθυνση και ταχύτητά του.

 

Στην Κύπρο οι γενικοί άνεμοι κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, που οφείλονται στις διαφορές ατμοσφαιρικής πίεσης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, είναι νοτιοδυτικοί ως ανατολικοί το χειμώνα, δυτικοί ως βορειοανατολικοί την άνοιξη, δυτικοί ως βόρειοι το καλοκαίρι και δυτικοί ως βορειοανατολικοί το φθινόπωρο. Οι γενικοί αυτοί άνεμοι τροποποιούνται στις διάφορες περιοχές της Κύπρου από τοπικούς ανέμους, που είναι οι θαλάσσιες και απόγειες αύρες και οι αναβατικοί και καταβατικοί άνεμοι. Οι θαλάσσιες και απόγειες αύρες οφείλονται στις διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ θάλασσας και ξηράς την ημέρα και τη νύχτα αντίστοιχα και παρατηρούνται κυρίως στις παράλιες περιοχές αλλά γίνονται αισθητές μέχρι 35 χιλιόμετρα στο εσωτερικό. Στις ορεινές περιοχές οι διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στις κορυφές, τις βουνοπλαγιές και τις κοιλάδες δημιουργούν τους αναβατικούς ανέμους ή αύρες των κοιλάδων την ημέρα και τους καταβατικούς ανέμους ή αύρες των ορέων τη νύχτα.

 

Οι άνεμοι στην Κύπρο είναι κυρίως ελαφροί ως μέτριοι. Οι δυνατοί άνεμοι είναι μικρής διάρκειας και παρατηρούνται μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης κακοκαιρίας. Θυελλώδεις άνεμοι με ταχύτητα πάνω από 60 χιλιόμετρα την ώρα είναι σπάνιοι και συμβαίνουν κυρίως στις προσήνεμες παράλιες περιοχές όταν επηρεάζουν την Κύπρο συστήματα με πολύ χαμηλές πιέσεις στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

 

Η διεύθυνση και ταχύτητα των ανέμων σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, ως μέσος όρος για το χρόνο, φαίνονται στους χάρτες για τις ώρες 08.00 και 14.00 Τοπικός Επίσημος Χρόνος. Οι διαφορές στις ταχύτητες και διευθύνσεις για τις δυο αυτές ώρες δείχνουν την επίδραση της θαλάσσιας και απόγειας αύρας και των αναβατικών και καταβατικών ανέμων.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image