Λευκωσία πόλη

Κλίμα

Image

Η πόλη της Λευκωσίας λόγω της θέσης της στο κέντρο του νησιού και της απόστασής της από τη θάλασσα, παρουσιάζει ορισμένα ηπειρωτικά χαρακτηριστικά, όπως ψηλή θερμοκρασία κατά το καλοκαίρι και χαμηλή κατά τον χειμώνα. Συγκεκριμένα η μέση ανώτατη θερμοκρασία κατά τον Ιούλιο - Αύγουστο είναι 37° Κελσίου και κατά τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο η μέση κατώτατη 5° Κελσίου. Οι ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού γίνονται ακόμη εντονότερες λόγω των δυο οροσειρών — του Τροόδους και του Πενταδάκτυλου — οι οποίες όχι μόνο παρεμποδίζουν τους δροσερούς θαλάσσιους ανέμους να εισχωρήσουν στο εσωτερικό, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν σ' αυτό αποθέματα θερμού αέρα. Το 1973 και το 1977 η ακραία ψηλότερη θερμοκρασία στη Λευκωσία έφθασε τους 44,2° Κελσίου. Η διαφορά ανάμεσα στην ημέρα και τη νύκτα είναι 8° ως 10° Κελσίου το χειμώνα και γύρω στους 16° Κελσίου το καλοκαίρι.

 

Ευεργετικό γνώρισμα του κλίματος της Λευκωσίας είναι το χαμηλό ποσοστό υγρασίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της θέσης της στο εσωτερικό. Ενώ για παράδειγμα κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στις 8 το πρωί και στις 2 το απόγευμα η σχετική υγρασία στη Λευκωσία είναι γύρω στο 50% και 30% και 55% και 30% αντιστοίχως, στη Λεμεσό είναι γύρω στο 60% και 50% και 60% και 50% αντιστοίχως. Η πιο μικρή κύμανση της σχετικής υγρασίας στα παράλια το καλοκαίρι οφείλεται στη θαλάσσια αύρα. Η πτώση της θερμοκρασίας το βράδυ στη Λευκωσία, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο ποσοστό υγρασίας, κάνει τα βράδια της πόλης πιο υποφερτά κατά το καλοκαίρι απ’ εκείνα των παράλιων πόλεων.

 

Η θέση της Λευκωσίας στο εσωτερικό εξηγεί και τη λιγότερη βροχόπτωση που δέχεται σε σύγκριση με τις παράλιες πόλεις της Κύπρου. Έτσι η μέση ετήσια βροχόπτωση για την περίοδο 1951-1980 ήταν 336 χιλιοστόμετρα στην πόλη της Λευκωσίας, 348 χιλιοστόμετρα στην πόλη της Λάρνακας, 411 χιλιοστόμετρα στην πόλη της Πάφου και 431 χιλιοστόμετρα στην πόλη της Λεμεσού. Οι περισσότερες βροχές πέφτουν από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο, ενώ κατά τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου η βροχόπτωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

 

Οι άνεμοι στην περιοχή της Λευκωσίας, όπως και σ’ όλη τη Μεσαορία, είναι ευμετάβλητοι ως προς την κατεύθυνση κι ελαφροί ως μέτριοι ως προς την ένταση. Οι άνεμοι έχουν μια συχνότητα νηνεμίας η οποία είναι ψηλότερη στις 8 το πρωί (22,1%) παρά στις 2 το απόγευμα (5%). Στις 2 το απόγευμα, ψηλότερη συχνότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν οι βορειοδυτικοί άνεμοι. Άνεμοι από άλλες κατευθύνσεις εκτός της βορειοδυτικής πνέουν σχεδόν με την ίδια συχνότητα καθ’ όλους τους μήνες του χρόνου.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια