Λευκωσία πόλη

Διοικητικό κέντρο

Image

Για να σχηματιστεί σαφέστερα η εικόνα της Λευκωσίας ως διοικητικού κέντρου, δίνουμε συνοπτικά τις κυριότερες κρατικές και άλλες υπηρεσίες, ιδρύματα, θεσμούς, οργανισμούς κ.α. που λειτουργούν ή εδρεύουν στην πρωτεύουσα. Λεπτομέρειες για τις υπηρεσίες αυτές μπορεί να αναζητήσει ο χρήστης στα ανάλογα αυτοτελή λήμματα.

 

Προεδρία της Δημοκρατίας

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 

Βουλή των Αντιπροσώπων

 

Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας

 

Ανεξάρτητες Υπηρεσίες (γραφείο γενικού εισαγγελέα, γραφείο γενικού ελεγκτή, Γραφείο Προγραμματισμού, Επιτροπές Δημόσιας και Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας).

 

Υπουργεία και διάφορες υπηρεσίες και οργανισμοί που υπάγονται σ’ αυτά.

Ημικρατικοί Οργανισμοί (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου κ.α.).

 

Τα αρχηγεία της Εθνικής φρουράς και της Αστυνομίας (καθώς και η Αστυνομική Σχολή).

 

Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Στον τομέα της επιμόρφωσης του εργατικού δυναμικού θα πρέπει να αναφερθεί και το Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου. Στη Λευκωσία λειτουργεί επίσης η Ιερατική Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας». Παράλληλα υφίστανται διάφορες ειδικές σχολές, όπως η Σχολή Τυφλών, η Σχολή Κωφών Παίδων, το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκαταστάσεως Αναπήρων κ.α.

 

Στον τομέα της οικονομικής δραστηριότητας, λειτουργούν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα Αναπτύξεως, και εδρεύουν όλοι οι μεγάλοι τραπεζικοί και χρηματοδοτικοί οργανισμοί της Κύπρου.

 

Στον τομέα της υγείας, κυριότερα ιδρύματα είναι το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το Μακάρειο Νοσοκομείο, το Χειρουργικό και Μεταμοσχευτικό Κέντρο, το Κέντρο Θαλασσαιμίας και τα Ψυχιατρικά Ιδρύματα.

 

Σημαντική στην εμπορική δραστηριότητα της πρωτεύουσας είναι η ετήσια Διεθνής Έκθεση Κύπρου σε ειδικό μεγάλο χώρο στην περιοχή Μακεδονίτισσας, ενώ στη Λευκωσία (περιοχή Στροβόλου) λειτουργεί και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.   

 

Στη Λευκωσία λειτουργούν τα κεντρικά γραφεία των πολιτικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών και επαγγελματικών οργανώσεων και συνδέσμων της Κύπρου, εκδίδονται δε όλες οι καθημερινές και εβδομαδιαίες εφημερίδες και περιοδικά.

 

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία υπηρεσίες, ιδρύματα κ.α. που λειτουργούσαν στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ επίσης εδρεύουν στην πρωτεύουσα οργανώσεις που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της εισβολής. Στη Λευκωσία έχει μεταφερθεί προσωρινά η έδρα της μητροπόλεως Κερύνειας. Επίσης εδρεύουν η Παγκύπρια Επιτροπή Προσφύγων, η Παγκύπρια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, και διάφορα προσφυγικά σωματεία.

 

Η πρωτεύουσα φιλοξένησε πολλά σημαντικά διεθνή συνέδρια μεταξύ των οποίων τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των Αδεσμεύτων χωρών το 1988.

 

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η Λευκωσία είναι το επίκεντρο διαφόρων επισήμων εκδηλώσεων και εορτασμών, όπως η καθιερωμένη ετήσια στρατιωτική παρέλαση κατά την Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, την 1η Οκτωβρίου.

 

Στην πρωτεύουσα βρίσκεται εγκατεστημένο και το αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δυνάμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Το αρχηγείο αυτό βρίσκεται στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας», όπου επί σειράν ετών έγιναν αλλεπάλληλοι γύροι διακοινοτικών συνομιλιών για διευθέτηση του Κυπριακού, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στη Λευκωσία λειτουργούν επίσης εξειδικευμένες διεθνείς οργανώσεις, όπως το Πρόγραμμα Αναπτύξεως των Ηνωμένων Εθνών, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός κ.α.

 

Τέλος λειτουργούν οι πρεσβείες και οι άλλες διπλωματικές αποστολές διαφόρων χωρών. Μερικές πρεσβείες έχεουν ανεγείρει δικά τους κτίρια.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image