Λευκωσία πόλη

Εμπορική κίνηση

Image

Η Λευκωσία δεν είναι μόνο πρωτεύουσα αλλά και το κέντρο παροχής των υπηρεσιών του κράτους και έδρα των κυριοτέρων τραπεζών, χρηματοδοτικών οργανισμών και των μεγαλυτέρων και περισσοτέρων επιχειρήσεων. Η πόλη και τα περίχωρά της αποτελούν το εμπορικό κέντρο μιας ευρείας περιοχής, η οποία περιλαμβάνει την κεντρική Μεσαορία κι ολόκληρη σχεδόν την επαρχία Λευκωσίας.

 

Ως τη δεκαετία του 1950 ο εμπορικός πυρήνας βρισκόταν στην πόλη μέσα στα τείχη. Μετά, παράλληλα με τη βελτίωση του οδικού δικτύου, άρχισαν να ιδρύονται καταστήματα κι εμπορικοί οίκοι στις λεωφόρους έξω από τα τείχη και τους δρόμους που οδηγούν στα προάστια και περίχωρα.

 

Η τουρκική εισβολή του 1974, με την κατάληψη των προαστίων Ομορφίτας και Τράχωνα και της βιομηχανικής περιοχής Μιας Μηλιάς, περιόρισε την εμπορική επέκταση μόνο προς τα δυτικά και τον νότο, όπου λόγω της μεγάλης πυκνότητας του πληθυσμού, δημιουργήθηκαν σοβαρά συγκοινωνιακά και πολεοδομικά προβλήματα.

 

Στη Λευκωσία έχει την έδρα του το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), με το οποίο εκπροσωπείται ο εμπορικός και βιομηχανικός κόσμος του νησιού. Υπάρχουν επίσης το Χρηματιστήριο αξιών Κύπρου και χρηματιστηριακοί οίκοι, για όσους ασχολούνται με επενδύσεις. Ώθηση στην εμπορική και βιομηχανική κίνηση της πρωτεύουσας κι ολόκληρου του νησιού έδινε η ετήσια Διεθνής Κρατική Έκθεση Κύπρου, που είχε αρχίσει με ιδιωτική πρωτοβουλία και αργότερα ανέλαβε η   Αρχή Κρατικών Εκθέσεων.

 

Το 1984 στην περιοχή των δημοτικών ορίων της πόλης της Λευκωσίας υπήρχαν 3.478 εμπορικές μονάδες που απασχολούσαν 10.389 άτομα.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image