Ανεμόμυλος

Image

Μηχάνημα που παράγει ενέργεια, χρησιμοποιώντας ως κινητήρια δύναμη την κινητική ενέργεια του ανέμου (αιολική ενέργεια). Ο ανεμόμυλος, μαζί με τον νερόμυλο, συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων κινητήρων που αντικατέστησαν τη μυϊκή δύναμη των ζώων στην παραγωγή ενέργειας. Ήταν γνωστός στους ανατολικούς λαούς ήδη από τον 6ο αιώνα μ.Χ. Ο ανεμόμυλος διαδόθηκε πλατιά στην Ευρώπη από τον 12ο αιώνα, και άρχισε να εγκαταλείπεται κατά τον 19ο αιώνα, οπότε αναπτύχθηκαν οι διάφορες μηχανές και κυρίως η ατμομηχανή.

 

Υπάρχουν πολλοί τύποι ανεμόμυλων, που χρησιμοποιήθηκαν είτε για άντληση νερού είτε για άλεσμα σιτηρών. Επίσης ανεμόμυλοι χρησιμοποιήθηκαν, χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία, και ως γεννήτριες παραγωγής ηλεκτρισμού, ως πριονιστήρια κλπ.

 

Στην Κύπρο βρισκόταν για πολλές δεκαετίες σε χρήση ένας συνηθισμένος τύπος ανεμόμυλου, εκείνος του οριζόντιου άξονα, πολλών πτερυγίων, αντίθετου ανέμου. Αυτό το είδος του ανεμόμυλου χρησιμοποιήθηκε σε πολλές περιοχές της Κύπρου, και ιδιαίτερα στην πόλη και περιοχή της Αμμοχώστου, για άντληση νερού. Στην περιοχή Παραλιμνίου, όπου υπάρχουν και σήμερα εκατοντάδες ανεμόμυλοι, αρκετοί απ' αυτούς εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται στην άρδευση των καλλιεργειών. Ο τύπος του ανεμόμυλου που βρισκόταν σε χρήση στην Κύπρο εισαγόταν από την Ευρώπη, ήταν μεταλλικής κατασκευής, και υψωνόταν σε επίσης μεταλλικό πύργο. Τα πτερύγιά του που περιστρέφονταν με την δύναμη του ανέμου, μετέδιδαν την κίνηση σε ένα κάθετο έμβολο που με την δική του κίνηση αντλούσε το νερό από το πηγάδι, διοχετεύοντας το συνήθως σε δεξαμενή. Δεν χρησιμοποιήθηκαν στην Κύπρο άλλοι τύποι ανεμόμυλων, όπως ο περιστρεφόμενος, ο ανεμόμυλος με πάνινα ιστία κλπ.

 

Η εισαγωγή και χρήση ανεμόμυλων στην Κύπρο, και ιδιαίτερα στην Αμμόχωστο, τα τέλη του 19ουαιώνα κ.ε., συνέβαλε σημαντικά στην αγροτική και οικονομική ανάπτυξη.