Γλως

Image

Πέρσης ναύαρχος, αρχηγός του περσικού στόλου στην Κύπρο περί το 383- 381 π.Χ. Σύμφωνα προς αφήγηση του Διόδωρου Σικελιώτη (Βιβλιοθήκη Ιστορική, 15.3 και 15.4), ο ναύαρχος Γλως αντιμετώπισε στην Κύπρο επανειλημμένα τις δυνάμεις του βασιλιά της Σαλαμίνος Ευαγόρα Α' (411 - 374 π.Χ.), όταν ο τελευταίος αγωνιζόταν κατά των Περσών. Σύμφωνα προς τον Διόδωρο, ο Ευαγόρας διεξήγαγε αρχικά πειρατικές επιχειρήσεις κατά των Περσών, επιτιθέμενος με τις ναυτικές του δυνάμεις και κυριεύοντας περσικά ή και άλλα πλοία που μετέφεραν στην Κύπρο προμήθειες για τις περσικές δυνάμεις που στάθμευαν στο νησί. Η παρεμπόδιση της ομαλής μεταφοράς προμηθειών ήταν τέτοιας εκτάσεως, ώστε οι πολυπληθείς περσικές δυνάμεις στην Κύπρο αντιμετώπισαν σύντομα έλλειψη σιταριού και στασίασαν, με αποτέλεσμα να γίνουν συγκρούσεις και να σκοτωθούν Πέρσες αξιωματικοί. Η ανταρσία των μισθοφορικών στρατευμάτων καταστάληκε ύστερα από παρέμβαση των Περσών στρατηγών και του ναυάρχου Γλως. Ο τελευταίος έπλευσε με όλο το στόλο του στην Κιλικία κι έφερε στην Κύπρο από εκεί άφθονες προμήθειες. Αντίθετα, τον Ευαγόρα εφοδίαζε με σιτάρι, αλλά και χρήματα και πολεμικό υλικό, ο βασιλιάς της Αιγύπτου Άκορις, σύμμαχος του Κύπριου ηγέτη στον αντιπερσικό αγώνα.

 

Λίγο αργότερα, αφού ο Ευαγόρας ενίσχυσε τον στόλο του με την κατασκευή 60 νέων καραβιών και με άλλα 50 καράβια που πήρε από τον Άκορι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό του στόλου του σε 200 καράβια, δοκίμασε ν’ αναμετρηθεί σε κανονική ναυμαχία με τον στόλο του ναυάρχου Γλως. Αφού κατέστρωσε λεπτομερές σχέδιο, επιτέθηκε με το στόλο του κατά του περσικού ναυτικού κοντά στο Κίτιον. Στο πρώτο στάδιο της ναυμαχίας ο Ευαγόρας αιφνιδίασε τους Πέρσες και τους νίκησε. Ο Πέρσης ναύαρχος Γλως κατόρθωσε ωστόσο, αγωνιζόμενος με γενναιότητα, να ανασυντάξει τον στόλο του και να υπερισχύσει, τρέποντας σε φυγή τον Ευαγόρα ο οποίος απώλεσε αρκετές τριήρεις. Ο Ευαγόρας έπλευσε τότε στη Σαλαμίνα, όπου και πολιορκήθηκε από τους Πέρσες. Από τη Σαλαμίνα κατόρθωσε να διαφύγει σπάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό της πόλης από τους Πέρσες, και να πάει στην Αίγυπτο για να ζητήσει ενεργότερη βοήθεια από τον Άκορι. Μέχρι την επιστροφή του στην Κύπρο, ο Ευαγόρας άφησε στο νησί γενικό διοικητή κατά την απουσία του το γιό του Πνυταγόρα.

 

Ο Γλως, που απαντάται στις πηγές και ως Γλους, καταγόταν από την Μέμφιδα της Αιγύπτου κι ήταν γιος του Ταμώ και ένας από τους κυριότερους οπαδούς του Κύρου του νεότερου.