Γεώργιος άγιος ακρωτήριο

Image

Έτσι ονομαζόταν κατά τον 16ο, τον 17ο και 18ο αιώνα το σημερινό ακρωτήριο Πύλας, ανατολικότερα της Λάρνακας. Την ονομασία αυτή δίνουν στο ακρωτήριο ξένοι επισκέπτες και άλλοι. Ο Πιέτρο ντέλλα Βάλλε για παράδειγμα, που πέρασε από την Κύπρο το 1625, γράφει μεταξύ άλλων:

 

...Περάσαμε το [χωριό] Ξυλοφάγου και κατόπιν το ακρωτήριο του Αγίου Γεωργίου (S. Giorgio), καθώς και ένα ρυάκι που κυλά προς την θάλασσα, στα δεξιά του ακρωτηρίου. Εδώ προσεγγίζουν πολλά καράβια, κυρίως πειρατικά, για να πάρουν πόσιμο νερό...

 

(Το ρυάκι στο οποίο προσέγγιζαν τα καράβια, περιλαμβανομένων πειρατικών, ήταν προφανώς ο σημερινός γνωστός ποταμός του Λιοπετρίου).

 

Ο περιβόητος, εξ άλλου, ναύαρχος του οθωμανικού στόλου Μουχαντίν Πιρί, γνωστότερος ως Πιρί Ρεΐς (το «ρεΐς» είναι τίτλος και σήμαινε ακριβώς «ναύαρχος»), στην περιγραφή των παραλίων της Κύπρου που έκανε περί τα μέσα του 16ου αιώνα, αναφέρει και τα εξής:  

 

... Από εδώ [από το αγκυροβόλιο της Λάρνακας] και προς τα νοτιοανατολικά, σε 12 μίλια απόσταση, υπάρχει ένα ακρωτήριο που ονομάζεται Σαν Ζόρζι...

 

Λίγο ενωρίτερα, ο επισκέπτης Κρίστοφ Φιούρερ, που είχε περάσει από την Κύπρο το 1566, γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής:

 

...Είχαμε ευνοϊκό άνεμο και [σύντομα] πλεύσαμε κοντά σε δύο ακρωτήρια [της Κύπρου]. Το πρώτο ονομάζεται Γκρέκο και στα δεξιά του ευρίσκεται η πόλη της Αμμοχώστου. Το δεύτερο είναι εκείνο του Αγίου Γεωργίου...

 

Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες αναφορές, που μαρτυρούν επαρκώς ότι το ακρωτήριο Πύλας ονομαζόταν κάποτε ακρωτήριο Αγίου Γεωργίου. Φαίνεται δε ότι την ονομασία αυτή την είχε πάρει από μία εκκλησία, αφιερωμένη στον άγιο Γεώργιο, που ήταν κτισμένη στο ακρωτήριο. Πιθανόν δε κάποτε, στην ίδια περιοχή, να υπήρχε και μικρός οικισμός που επίσης ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος.

Η εκκλησία συντηρήθηκε και αναπαλαιώθηκε. Αναφέρεται ότι κάποτε, σε ακαθόριστο χρόνο, είχε λειτουργήσει και σαν μικρό μοναστήρι.