Άδανα

Image

Πόλη της νότιας Τουρκίας.  Έχει 1.715.226 κατοίκους (2023) και είναι η 5η σε πληθυσμό πόλη της χώρας. Η πόλη πήρε πιθανώς την ονομασία της από το μυθολογικό βασιλιά Δαναό και την αρχαία ομώνυμη ελληνική φυλή. Στην ελληνιστική εποχή ήταν γνωστή κι ως Ἀντιόχεια τῆς Κιλικίας. Βρίσκεται κτισμένη πάνω στον ποταμό Σεϋχάν, στην εύφορη πεδιάδα της Κιλικίας. Είναι σημαντικό βιομηχανικό κι αγροτικό κέντρο της Τουρκίας, κι έχει ένα μακρύ ιστορικό παρελθόν.

 

Σχέση με την Κύπρο: Στα Άδανα οδηγήθηκαν πολλοί Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Μερικοί απ' αυτούς εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι. Επίσης, τα εδάφη της Κύπρου που κατελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, υπήχθησαν διοικητικά στο νομό Αδάνων και μέσω της πόλης αυτής διεξαγόταν για ένα μεγάλο διάστημα η επικοινωνία (όπως για παράδειγμα το ταχυδρομείο) μεταξύ κατεχομένων εδαφών της Κύπρου και του έξω κόσμου.

 

Ένας μεγάλος αριθμός (τουλάχιστον οι μισοί) των Αρμενίων της Κύπρου προέρχονται από τα Άδανα. Αυτοί έφθασαν εδώ κυρίως μετά τη μεγάλη σφαγή που έγινε στα Άδανα το 1909 από τους Νεότουρκους, μάλιστα δε η αρμενική εκκλησία του Σουρπ Στεπανός (Αγίου Στεφάνου) στη Λάρνακα κτίστηκε εις μνήμην των θυμάτων της σφαγής στα Άδανα.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image