Διοσκουρίδης

Image

Κύπριος σκεπτικός φιλόσοφος του 4ου/3ου αι. π.Χ. Δάσκαλος του υπήρξε ο Τίμων Φλιάσιος σύμφωνα με μαρτυρίες των φιλοσόφων Ιππόβοτου και Σωτίωνος (Διογ. Λαέρτιος, Βίοι Φιλοσ., IX, 115).

Δεν είναι γνωστό κατά πόσο ο Διοσκουρίδης είχε διατυπώσει δικό του φιλοσοφικό σύστημα ή αν έγραψε ο,τιδήποτε σχετικό. Ο Διογένης Λαέρτιος (3ος αιώνας μ.χ.) αναφέρει ότι ήταν μονόφθαλμος, όπως άλλωστε και ο δάσκαλός του (αυτ., 114).

 

Ο Τίμων ο Φλιάσιος ήταν σκεπτικός φιλόσοφος, που γεννήθηκε περί το 320/15 π.Χ. και πέθανε κατά το 230 π.Χ. Είναι μαθητής του Στίλπωνα, καθώς και του Πύρρωνα, ιδρυτή του σκεπτικισμού. Ο Τίμων ταξίδεψε στον Ελλήσποντο και αλλού, διδάσκοντας ρητορική και φιλοσοφία. Έχουν διασωθεί λίγα έργα του, τα περισσότερα εξ αυτών: κωμωδίες, δράματα και έπη.

Οι περισσότερες πληροφορίες που έχουν διασωθεί για τη ζωή του Τίμωνος, είναι γνωστές από τον Διογένη τον Λαέρτιο.

 

 

Τα πεζά του έργα είναι άγνωστα. Η φήμη του προέρχεται από τα ποιήματά του, μεταξύ άλλων συνέθεσε έπη, σατιρικά, δράματα, 36 κωμωδίες. Περισσότερο γνωστά ήταν οι «Σίλλοι» του, στα οποία αφηγείται, ένα φανταστικό ταξίδι του στον Άδη. Από αυτό το έργο έχουν σωθεί 140 στίχοι.

Μεταξύ άλλων συνέγραψε και διδακτικά ποιήματα, φανταστικών παραστάσεων σε ελεγειακό μέτρο, με τίτλο «Ινδαλμοί» .