Χατζηγεωργίου Ελένη Νίτσα

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1949. Αποφοίτησε το 1968 από το Α΄ Γυμνάσιο Λεμεσού. Στη συνέχεια, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) Ελλάδος, σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, μεταξύ του 1968 και του 1974, με δασκάλους τους Μόραλη, Νικολάου, Κανακάκη, Μυταρά και Πρεβελάκη. Κατά τα δύο τελευταία χρόνια των σπουδών της παρακολούθησε επίσης μαθήματα νωπογραφίας και τεχνικής των φορητών εικόνων στην ίδια Σχολή. Εξάλλου, μεταξύ του 1978 και του 1980 παρακολούθησε μαθήματα κεραμικής στην Τεχνική Σχολή Λεμεσού.

 

Η Ελένη Χατζηγεωργίου παρακολούθησε επίσης μαθήματα πιάνου, μεταξύ του 1960 και του 1965, στο Εθνικό Ωδείο Λευκωσίας, ενώ έγραψε και ποίηση. Ποιήματά της δημοσιεύθηκαν σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, με το ψευδώνυμο Ελένη Ιωήλ. Δημοσίευσε επίσης άρθρα, ιδίως για τη γυναίκα και τη θέση της στον σύγχρονο κόσμο, σε διάφορα έντυπα.

 

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ελλάδα, επέστρεψε στην Κύπρο και εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία, όπου και εργάστηκε ως καθηγήτρια τέχνης σε σχολές Μέσης Εκπαίδευσης.

 

Μέλος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου. Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό και οργάνωσε πολλές ατομικές. Στην 7η Τριενάλε Νέου Δελχί, όπου εκπροσώπησε την Κύπρο (1991), κέρδισε το χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε καλλιτέχνες από 38 χώρες. Το 1972 κέρδισε τον διαγωνισμό «Χρυσό Αηδόνι» στις Πλάτρες.

 

Το 1994 επελέγη για να εκπροσωπήσει την Κύπρο, με ταινία μικρού μήκους που ανέλαβε να κάνει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, σε παγκόσμια εκδήλωση με θέμα το περιβάλλον και γενικό τίτλο Ζήσε για την Ζωή. Στην εκδήλωση αυτή, που έγινε στην Ευρώπη, υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ, συμμετείχαν τηλεοπτικοί σταθμοί από πολλές χώρες του κόσμου, με αντίστοιχες ταινίες που παρουσίαζαν την εργασία ενός καλλιτέχνη της χώρας τους. Η ταινία για τη Νίτσα Χατζηγεωργίου σκηνοθετήθηκε από τον Άντρο Παυλίδη, είχε τίτλο «Τρίπτυχο», και επελέγη μεταξύ των αξιολογότερων, που προβλήθηκαν στη συνέχεια από τις τηλεοράσεις πολλών χωρών του κόσμου, το 1994-1995.

Φώτο Γκάλερι

Image