«Ερασιτεχνικός Όμιλος Λευκωσίας»

Image

Ερασιτεχνικό θεατρικό συγκρότημα που ιδρύθηκε στη Λευκωσία το 1880, σε εποχές καθ’ ἃς πραγματικῶς ἒχομεν ἀνάγκην διαχύσεων (όπως έγραψε εφημερίδα της εποχής), ἀπό εὐγενεῖς τινες τῆς πρωτευούσης ἑλληνόπαιδες, λάτρεις τῆς Μελπομένης...

 

Υποκινητής και υπεύθυνος της πρωτοποριακής αυτής προσπάθειας ήταν ο Αχιλλεύς Λιασίδης*, δήμαρχος αργότερα της Λευκωσίας. Μεταξύ των ευγενών ελληνοπαίδων που μετείχαν του θιάσου ήταν ο Παρούτης κι ο Μοδινός, ο Χρ. Γεωργιάδης και ο Μ. Χατζηγαβριήλ. Σε μια από τις παραστάσεις του Ομίλου ανέβηκε στη σκηνή και η πρώτη γυναίκα της Λευκωσίας, η νεαρή μαθήτρια, κι αργότερα δασκάλα, Πολυξένη Φυσεντζίδη.

 

Ο «Ερασιτεχνικός Όμιλος» έδινε παραστάσεις τα απογεύματα του Σαββάτου και παρουσίαζε έργα όπως τη «Γαλάτεια», τον «Ροβέρτο τον Αρχιληστή», τον «Κουτσιούκ Μεχμέτ», τους «Δυο Λοχίες», αλλά και τον «Άμλετ»! Η τιμή εισόδου ήταν αρκετά ψηλή (ένα σελίνι), όμως το συγκρότημα είχε κάποιες επιτυχίες, αφού αναφέρεται ότι μια του παράσταση είχε αποφέρει είσπραξη επτάμιση λιρών. Οι εισπράξεις διετίθεντο πρός ὂφελος τῶν ἐκπαιδευτικῶν καταστημάτων τῆς πόλεως.

 

Ελλείψει γυναικών, τους γυναικείους ρόλους υποδύονταν συνήθως άντρες. Ο «Όμιλος» δεν υπήρξε μακρόβιος, στάθηκε όμως πρωτοπόρος στα θεατρικά πράγματα, τουλάχιστον της πρωτεύουσας.