Μαξούτης Εύης

Image

Μουσικός, πιανίστας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1934. Γιος της μουσικού Ελένης Μαξούτη. Η μητέρα του ήταν από τις πρωτοπόρους της μουσικής κίνησης στην Κύπρο, είχε σπουδάσει στην Αθήνα και Βιέννη και από το 1929 μέχρι το 1967 ήταν διευθύντρια του Ελληνικού Ωδείου Κύπρου. Κοντά της, ο Εύης Μαξούτης άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία τριών χρόνων, και σε ηλικία επτά χρόνων έκαμε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε μουσική στις Μουσικές Ακαδημίες Λονδίνου, Παρισίων, Βαρσοβίας, Βιέννης, Μόσχας και Σικάγου. Μεταξύ άλλων, έτυχε διπλωμάτων A.R.C.M. - Compositeur, και τιμητικό δίπλωμα του Β΄ διεθνούς διαγωνισμού Τσα Τκόφσκυ (Μόσχα).

 

Ταυτόχρονα, από ηλικίας 19 ετών, ο Εύης Μαξούτης άρχισε τις διεθνείς εμφανίσεις του ως πιανίστας. Στα χρόνια που ακολούθησαν εμφανίστηκε σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αγγλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, ο Ισραήλ.

 

Το 1963 ίδρυσε μαζί με τη μητέρα του, στη Λευκωσία, τη Διεθνή Μουσική Ακαδημία, της οποίας διετέλεσε διευθυντής. Ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση. Μεταξύ άλλων, έγραψε: Δώδεκα πρελούδια για πιάνο, Τέσσερις σπουδές ραψωδίας πάνω σε κυπριακά θέματα κ.α.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια