Δωρίτη Μαρία

Image

Γλύπτρια. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1946. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1965 και στη συνέχεια (1965 - 68) σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα. Αργότερα (1970 -1973) σπούδασε τέχνη σε κολέγιο στο Λονδίνο, με ειδίκευση στη γλυπτική και κεραμική. Με την επιστροφή της στην Κύπρο εργάστηκε ως δημοσιογράφος και κυρίως ως συνεργάτιδα εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και της κυπριακής τηλεόρασης, επί καλλιτεχνικών θεμάτων. Παράλληλα εργαζόταν ως γλύπτρια. Μεταξύ άλλων διετέλεσε γραμματέας του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών (Ε.ΚΑ.ΤΕ.) Κύπρου. Ατομικές εκθέσεις έργων της διοργάνωσε στην Αθήνα, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Στη Λευκωσία οργάνωσε και υπαίθρια έκθεση γλυπτικής στην Πλατεία Ελευθερίας το 1980. Πήρε επίσης μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Στο εξωτερικό, συμμετείχε σε εκθέσεις στην Αθήνα, στο Αμβούργο, στη Βουδαπέστη, στο Βελιγράδι. Έργα της βρίσκονται στο προεδρικό μέγαρο, στην κρατική συλλογή του υπουργείου Παιδείας, στη συλλογή της πρεσβείας της Ελλάδας και σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

 

Μαρία Δωρίτη: Εκθεση 1983

Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείο ΡΙΚ

 

Η Μαρία Δωρίτη χρησιμοποιούσε στη γλυπτική της κυρίως πηλό, μέταλλα και γυαλί. Από τα μέταλλα, χρησιμοποιούσε κυρίως σίδηρο και χαλκό.

 

Από τα έργα της Μαρίας Δωρίτη, όπως έγραψε ο Α. Χριστοφίδης, αναδύονται ημιλησμονημένες εικόνες και προβάλλουν - με αφαίρεση ή χωρίς - αρχέτυπα σε μέταλλο, και από τον πηλό αντικατοπτρισμοί του κόσμου του συνειδητού.

Η Μαρία Δωρίτη διετέλεσε μέλος του Δ.Σ της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης από το 2006 έως και το 2010. 

Πέθανε στις 26 Απριλίου 2010.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image