Δημητριάδης Δημήτριος

Δήμαρχος Κερύνειας

Image

Νομικός, δήμαρχος Κερύνειας από το 1889 μέχρι το 1891, και ξανά για σύντομο διάστημα το 1892.

Ήταν παντρεμένος με τη Χαριτίνη Παυλίδου, κόρη του πρώην καθηγητή του στην Ελληνική Σχολή, Ιωάννη Παυλίδη, προέδρου του Κυπριακού Συλλόγου και μέλους του Νομοθετικού Συμβουλίου για την εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας-Κερύνειας. Η μητέρα της Χαριτίνης, η Αθηνά Μικελλίδη ήταν εγγονή του δραγομάνου της Κύπρου Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου που αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη το 1809.

 

Ο Δημητριάδης γεννήθηκε στην Κερύνεια τον Φεβρουάριο του 1861. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του προύχοντα της πόλης Γρηγόρη Δημητριάδη και της Ελένης Χριστοδούλου ‘Πασαπόρτη’. Φοίτησε στο αλληλοδιδακτικό σχολείο της Κερύνειας και την Ελληνική Σχολή Λευκωσίας (μετέπειτα Παγκύπριο Γυμνάσιο) και συνέχισε τις σπουδές του στο Αγγλικό Εμπορικό Κολέγιο στη Σμύρνη. Είχε άπταιστη γνώση της Ελληνικής, Τουρκικής και Αγγλικής γλώσσας. Γνώριζε επίσης Γαλλικά. Επιστρέφοντας στην Κερύνεια το 1882, διετέλεσε γραμματέας του εκεί αντιπρόσωπου της Οθωμανικής Τράπεζας και παράλληλα υπήρξε ένας από τους δυο ελεγκτές των ισολογισμών του δημαρχείου της πόλης. Τον Μάρτιο του 1883 διορίστηκε προσωρινός γραμματέας του διοικητή Κερύνειας στην εποπτεία της ετήσιας εκστρατείας για καταπολέμηση της ακρίδας που μάστιζε τον τόπο.

 

Διαβάστε επίσης Η πληγή των ακρίδων

 

Την 1η Νοεμβρίου του 1883, παρά τις αντιδράσεις της Αρχιγραμματείας που επιθυμούσε τον διορισμό ενός Μουσουλμάνου, αλλά με την επιμονή του νεοδιόριστου Άγγλου επαρχιακού δικαστή Κερύνειας Frederic G. Templer (1848-1918) που παρέμεινε σταθερός στην εκτίμηση του ότι ήταν ο καταλληλότερος ένεκα της πολυγλωσσίας και ευρυμάθειας του, ο Δημητριάδης μόλις 22 χρόνων, διορίστηκε στη θέση του πρωτοκολλητή και διερμηνέα στο επαρχιακό δικαστήριο Κερύνειας.

 

Το 1893 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του αναγνωστήριου «Πρόοδος του Λαού», έφορος του αλληλοδιδακτικού σχολείου Κερύνειας και μέλος της επαρχιακής σχολικής επιτροπής. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και αργότερα δήμαρχος Κερύνειας για δυο συνεχόμενες θητείες,1888-1891. Στη διάρκεια της δημαρχίας του κτίστηκε στην πόλη καινούργια αποθήκη καυσίμων μακριά από τις κατοικημένες περιοχές, καινούργιο σφαγείο, όπως και δημοτική αγορά.

 

Κατά την περίοδο που υπηρετούσε ως πρωτοκολλητής στο επαρχιακό δικαστήριο Κερύνειας, πέρα από τα εκεί πολλαπλά του καθήκοντα, συνέβαλε στην μετάφραση, επιμέλεια και έκδοση δυο σημαντικών εκδόσεων αναφορικά με το Οθωμανικό δίκαιο που υπήρξαν αρωγοί στον δικηγορικό και δικαστικό κόσμο τον 20ο αιώνα.  Αργότερα μαζί με τον δικαστή Λεμεσού και μετέπειτα πρόεδρου της Τράπεζας Κύπρου και βουλευτή του Νομοθετικού Συμβουλίου, Ιωάννη Οικονομίδη, του ανατέθηκε η συγκέντρωση και μετάφραση στα ελληνικά όλης της αγγλικής νομοθεσίας που θεσπίστηκε στην Κύπρο από το 1878 μέχρι το 1906, ένα επίσης σημαντικό εγχειρίδιο τόσο νομικά όσο και ιστορικά.

 

Την  1η Ιουνίου, 1905, ο Δημητριάδης διορίστηκε επαρχιακός δικαστής Πάφου (1905-1909). Παρέμεινε στην Πάφο για τέσσερα χρόνια και ακολούθως υπηρέτησε για μικρό διάστημα στη Λευκωσία (1909) αντικαθιστώντας τον Θεοχάρη Χρ. Μιτσή που είχε συνταξιοδοτηθεί. Παρόλο που αιτήθηκε να παραμείνει στη Λευκωσία, η κυβέρνηση τον μετάθεσε στη Λάρνακα όπου και παρέμεινε για τα επόμενα δεκατρία χρόνια μέχρι την συνταξιοδότηση του το 1922. Παράλληλα διετέλεσε για μικρά διαστήματα αναπληρωτής δικαστής Κερύνειας στα έτη 1912, 1916 και 1917. Κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω έλλειψης προσωπικού ο Δημητριάδης ασκούσε επιπλέον καθήκοντα κωμοδίκη όπως και εξεταστή μαζί με τον Άγγλο δικαστή Λάρνακας W. H. H. Thome, των νέων δικηγόρων της πόλης για την απόκτηση άδειας εξάσκησης του νομικού επαγγέλματος.

 

Το 1922 ο Δημητριάδης αρρώστησε και μετά από περίπου 6 μήνες θεραπείας που έλαβε στο εξωτερικό, επέστρεψε στη γενέτειρα του τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Απεβίωσε τρείς μήνες αργότερα τον Μάρτιο του 1923 σε ηλικία μόλις 62 ετών. Τάφηκε στο Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο Άγιου Γρηγορίου στην Κερύνεια.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Δημητράκης Γρ. Δημητριάδης (1861-1923)