Εμπασκιά ή πασκιά ή εμπασ’ιά

Image

Σε όλη την Κύπρο οι οικοκυρές κατασκευάζουν ακόμη τις γνωστές φλαούνες, είδος πατροπαράδοτης πασχαλινής πίττας που παραγεμίζεται με μείγμα από τυρί και αυγά. Σε μερικά χωριά της Πάφου όμως διατηρείται και ένας παλαιός συνδυασμός της φλαούνας με το αρνί του Πάσχα, η λεγόμενη εμπασκιά ή πασκιά ή εμπασ'ιά. Είναι είδος πίττας, της οποίας η παραγέμιση περιλαμβάνει και κομμάτια αρνίσιου ή κατσικίσιου κρέατος. Η πίττα αυτή, όπως και η φλαούνα, ψήνεται στον παραδοσιακό χωριάτικο φούρνο.

 

Επειδή η ονομασία εμπασκιά προέρχεται από τη βυζαντινή λέξη ἐμπασιά (=έμβασις) για να δηλώσει το παραγέμισμα της πίττας, υποθέτουμε ότι ο συνδυασμός αυτός φλαούνας και αρνιού (συμβόλων της Ανάστασης του Χριστού) είναι τουλάχιστον της Βυζαντινής εποχής.

 

Η τοποθέτηση όμως τεμαχίων κρέατος σε πίττες και το ψήσιμο στον φούρνο, είχε και πρακτική αξία: Συνήθως το Πάσχα οι αγροτικές οικογένειες έσφαζαν το ζώο που οι ίδιες εξέτρεφαν. Επειδή δεν υπήρχαν ψυγεία για διατήρηση του κρέατος για αρκετό διάστημα, έπρεπε το κρέας να διατηρηθεί με διάφορους άλλους πρακτικούς τρόπους. Ένας από τους τρόπους ήταν και η κατασκευή των εμπασκιών. Το κρέας, κλεισμένο αεροστεγώς μέσα στη ζύμη η οποία ψηνόταν στον φούρνο, ήταν δυνατό να διατηρηθεί για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα και καταναλωνόταν σταδιακά.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια