Ένωση Νέων «ΤΡΑΣΤ»

Image

Σωματείο της Λευκωσίας που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1924 από ομάδα νέων οι οποίοι εκπροσωπούσαν τότε την εμπορική, επιστημονική και πνευματική κίνηση της πρωτεύουσας, αλλά και την κίνηση για την προώθηση και επίτευξη των εθνικών επιδιώξεων και σκοπών. Ως σύνθημά τους τα ιδρυτικά μέλη καθιέρωσαν το Ε.Δ.Ο.Κ.Ο.Δ.Ε., δηλαδή Ἓκαστος Διά  Ὃλους Καί  Ὃλοι Διά Ἓκαστον και ως έμβλημα / θυρεό το Αἰέν  Ἀριστεύειν.

 

Το σωματείο άρχισε τη δράση του με τη διοργάνωση φιλολογικών, αθλητικών και μουσικών εκδηλώσεων. Το 1926 η Ένωσις Νέων «ΤΡΑΣΤ» έδωσε τον πρώτο της χορό, του Bal Rouge, ο οποίος καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός κατά το τελευταίο Σαββατόβραδο της Αποκριάς μέχρι και το 1973. Στο χορό αυτό, που ήταν η μεγαλύτερη και αρτιότερη χορευτική εκδήλωση για μια 40ετία, τα μέλη του σωματείου κατά τις πρώτες δεκαετίες φορούσαν ειδική στολή από κόκκινο και άσπρο χρώμα. Ήταν το πρώτο σωματείο που διοργάνωσε συστηματικά εκδρομές στην Ελλάδα για σκοπούς εθνικού αναβαπτίσματος και για συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις.

 

Κατά την εξέγερση του Οκτώβριο του 1931 (τα γνωστά Οκτωβριανά*) ενεργός ήταν η συμμετοχή μελών του σωματείου, η δε αποικιακή κυβέρνηση συνέλαβε και εξόρισε στην Ελλάδα τον γενικό γραμματέα του σωματείου Θεόδωρο Κολοκασίδη και το σημαίνον μέλος Θεοφάνη Τσαγγαρίδη, ενώ μερικά άλλα μέλη του σωματείου εκτοπίσθηκαν. Στην περίοδο 1931-1940 λόγω του ότι η εθνική δράση ήταν απαγορευμένη, η Ένωσις Νέων «ΤΡΑΣΤ» αύξησε την αθλητική, μουσικοχορευτική και φιλολογική της δραστηριότητα.

 

Με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου το σωματείο πρωτοστάτησε σε εκδηλώσεις υπέρ της Ελλάδος. Στον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59 πολλά μέλη του σωματείου φυλακίστηκαν ή κλείστηκαν στα κρατητήρια.

 

Τα μέλη του σωματείου κυμαίνονται μεταξύ 400-500 και τα πλείστα είναι νομικοί, γιατροί, εμπορευόμενοι, τραπεζικοί, ανώτεροι δικαστικοί και κυβερνητικοί υπάλληλοι, καθώς και πρώην και νυν υπουργοί και βουλευτές. Μεταξύ των διατελεσάντων ως γενικοί γραμματείς του σωματείου περιλαμβάνονται οι Σωκράτης Ευαγγελίδης έμπορος, Ματθαίος Παπαπέτρου ιατρός / πολιτικός, Ζήνων Χρ. Σώζος νομικός / πολιτικός, Βίας Μαρκίδης νομικός / δημοσιογράφος, Φρίξος Πετρίδης εκπαιδευτικός, πρώην υπουργός Παιδείας, Γλαύκος Πετρίδης τέως τραπεζικός.

Κατά την περίοδο μετά το 1970 οι αθλητικές και άλλες δραστηριότητες της Ενώσεως Νέων «ΤΡΑΣΤ» περιορίστηκαν σταδιακά και σήμερα έχουν σχεδόν εκλείψει πλήρως, το δε οίκημα του σωματείου παραμένει μόνο εντευκτήριο των μελών του.

 

Το «ΤΡΑΣΤ» ήταν από τα ιδρυτικά σωματεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (1934) και είχε σημαντική συμβολή στις αθλητικές εκδηλώσεις. Η ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου κατέκτησε μια φορά το παγκύπριο πρωτάθλημα Α' κατηγορίας (1934/35) και τρεις φορές το κύπελλο Κύπρου (1934/35, 1935/36 και1937/38).