Γεώργιος άγιος, Αθαλάσσα

Image

Μονόκλιτη καμαροσκέπαστη εκκλησία της εποχής της Οθωμανοκρατίας.

 

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αθαλάσσα είναι κτίσμα του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. H μόνη ένδειξη για τη χρονολογία ανέγερσης της εκκλησίας είναι μια ανάγλυφη πλάκα πάνω από τη νότια είσοδό της, στην οποία αναγράφεται το έτος 1793. Η εκκλησία είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη και μοιάζει με εκείνην του Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, που βρίσκεται στο χώρο του παλαιού κοιμητηρίου της κοινότητας.


Ο ιστορικός George Jeffery, στο βιβλίο του “A description of the historic monuments of Cyprus” (Λευκωσία, 1918 – επανέκδοση Λονδίνο, 1983), αναφέρει ότι η εκκλησία αυτή πιθανόν να προοριζόταν για μοναστήρι, το οποίο όμως ουδέποτε αποπερατώθηκε. Το εικονοστάσι της είναι ξυλόγλυπτο και έχει πλάτος 4.10μ. και ύψος 4.40μ. Περιλαμβάνει μια παλιά εικόνα που φέρει τον Άγιο Γεώργιο έφιππο, η οποία χρονολογείται στα τέλη του Ι8ου αιώνα και θεωρείται μια από τις αρχικές εικόνες που δωρίθηκαν στην εκκλησία κατά την έναρξη της λειτουργίας της. Η εικόνα έχει ύψος 1,25 εκ. και πλάτος 0,85 εκ. και σ’ αυτήν, το 1960 προστέθηκε αργυρή επένδυση.

 

Από τα σκεύη της εκκλησίας ξεχωρίζει μια χάλκινη σανιά που έχει διάμετρο 41εκ. και ένας χάλκινος δίσκος με διάμετρο 30.5εκ. Και στα δυο αυτά σκεύη υπάρχουν χαραγμένα διάφορα χαρακτηριστικά σχέδια της εποχής των Οθωμανών. Σώζεται επίσης ένα ασημένιο αρτοφόριο που δόθηκε ως δώρο στην εκκλησία το 1910 από τους Καζαντζήδες Λευκωσίας και ένα Ευαγγέλιο με επάργυρο κάλυμμα που δόθηκε ως δώρο από την Αθηνά Κ. Διανέλλου το 1908. Επίσης σώζονται Ευαγγέλιο και άλλα εκκλησιαστικά βιβλία του 19ου αιώνα.

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image