Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα

Image

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα είναι αφιερωμένο στη μελέτη και προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κυκλαδική τέχνη της 3ης π.Χ. χιλιετίας. Ιδρύθηκε το 1986, αρχικά για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή και σταδιακά επεκτάθηκε για να φιλοξενήσει και άλλες σημαντικές συλλογές-δωρεές.

 

Το μουσείο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1986, ώστε να στεγάσει τη συλλογή κυκλαδικής και αρχαίας ελληνικής τέχνης του Νικόλαου Γουλανδρή και της Ντόλλης Γουλανδρή, οι οποίοι άρχισαν να αποκτούν τα τέχνεργα με την άδεια των αρχών από τη δεκαετία του 1960. Η συλλογή αυτή συμπεριελαμβάνε πολλά σπάνια αντικείμενα κυκλαδικής τέχνης.

 

Σήμερα τα εκθέματα  του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, που απαρτίζουν τις τρεις μεγάλες ενότητες του ΜΚΤ (Κυκλαδικός Πολιτισμός, Αρχαία Ελληνική Τέχνη , Κυπριακός Πολιτισμός) προέρχονται από δωρεές σημαντικών συλλεκτών, δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών με πιστοποιημένη ευαισθησία σε θέματα πολιτισμού καθώς και ανώνυμων ιδιωτών.

 

Κυπριακή συλλογή Θάνου Ζηντίλη

 

Η συλλογή Θάνου Ζιντίλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων στον κόσμο, μετά από αυτήν του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Αριθμεί περισσότερα από 700 αντικείμενα και βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στο Μουσείο Allard Pierson του Αμστερνταμ. Στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, υπό τη μορφή δανεισμού για 25 χρόνια, ενώ σε αυτά προστέθηκαν 130 αντικείμενα που φυλάσσονταν στην Κύπρο.

 

Η Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων Θάνου Ν. Ζιντίλη, προστέθηκε στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης το 2002 με καθεστώς μακροχρόνιου δανεισμού, και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό το 2004. Το 2012 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επανέκθεσης της Συλλογής με βάση την νέα μουσειογραφική μελέτη, η οποία επέτρεψε την προσθήκη περισσότερων αντικειμένων που αυξήθηκαν σε 550 (από 400) αλλά και μια νέα προσέγγιση στις κατηγορίες και τις συνάφειες των αντικειμένων της Συλλογής που χρονολογούνται από τη χαλκολιθική ως τη βυζαντινή, μεσαιωνική και νεότερη περίοδο. Η νέα παρουσίαση αναδεικνύει με σύγχρονη μουσειολογικά ματιά –από άποψης σχεδιασμού, χρωματισμών, φωτισμού και προβολής των εκθεμάτων επάνω σε γραφιστικές επιφάνειες σχετικές με τα αντικείμενα– την πλούσια σε ρυθμούς, διακόσμηση και ευφάνταστα σχήματα κεραμική των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, η οποία αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της Συλλογής. Τα εγκαίνια  της επανέκθεσης της Συλλογής Κυπριακών Αρχαιοτήτων του Θάνου Ν. Ζιντίλη στη νέα, πλήρως ανακαινισμένη Αίθουσα Α. Γ. Λεβέντη, στον τρίτο όροφο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, έγιναν στις 15 Μαρτίου 2012.

 

 

Η κεραμική παρουσιάζεται σε δέκα προθήκες, καλύπτοντας χρονολογικά ένα ευρύτατο φάσμα από τα μέσα της τρίτης π.Χ. χιλιετίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Ακολουθούν επιμέρους θεματικές ενότητες-προθήκες για τη λατρεία, την υφαντική, την αρωματοποιία, τις ταφικές πρακτικές, τη γραφή, τη μεταλλοτεχνία, τη νομισματοκοπία, τη σφραγιδογλυφία και τις εξωτερικές σχέσεις. Η περιμετρική παρουσίαση ολοκληρώνεται με τα γυάλινα σκεύη και τα κοσμήματα σε χρονολογικές και ειδολογικές ενότητες. Η εξέλιξη της ανθρώπινης μορφής στην Ειδωλοπλαστική και τη Γλυπτική από τη χαλκολιθική έως τη ρωμαϊκή περίοδο παρουσιάζεται σε αντίστοιχες, περίοπτες προθήκες, στο κέντρο της αίθουσας, δίνοντας έτσι στον επισκέπτη τη δυνατότητα να κατανοήσει ορισμένους τύπους της μακραίωνης εξέλιξής της από τα πρώιμα, χαλκολιθικά ειδώλια και περίαπτα της 4ης χιλιετίας π.Χ, φτιαγμένα από τον αυτοφυή στην Κύπρο πρασινωπό πικρόλιθο, έως την ακμή της στην κοροπλαστική τέχνη και τη μνημειακή γλυπτική σε ασβεστόλιθο -και σπανιότερα σε μάρμαρο- των ιστορικών χρόνων.

 

Η έκθεση εκτός από κείμενα, εισαγωγικά και θεματικά, περιλαμβάνει χάρτες και χρονολογικό πίνακα, καθώς και πολυμεσικές εφαρμογές σε οθόνες αφής με κείμενα, εικόνες και σχέδια που παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για τον κυπριακό χαλκό, την ιστορία της γραφής και των νομισμάτων.

Φώτο Γκάλερι

Image