Νερό

Image

Το νερό ως φυσικό αγαθό είναι απαραίτητο για όλες τις μορφές ζωής και ιδίως για τον άνθρωπο. Στο νερό (Η2Ο) και τα στοιχεία του, Υδρογόνο και Οξυγόνο βασίζεται όλος ο πλούτος της βιοποικιλότητας και της ζωής που υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη. Ο κύκλος του νερού στη φύση είναι από τους σημαντικότερους για τη ζωή. Βασικό στοιχείο για τη ζωή (το ανθρώπινο σώμα π.χ. αποτελείται από 70% νερό).

 

Περίπου τα 2/3 της επιφάνειας της γης καλύπτεται με νερό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου (97%) είναι το θαλασσινό νερό, το οποίο βρίσκεται στους ωκεανούς. Το 2,6% του νερού υπάρχει ως πάγος και χιόνι, σε παγετώνες και σε παγόβουνα. Επομένως το γλυκό νερό που είναι διαθέσιμο για μας ανέρχεται στο 0,3% (βλ. σχεδιάγραμμα 1).

 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σε έναν άνθρωπο επαρκούν 50 λίτρα ημερησίως για την κάλυψη των αναγκών του(πόση, μαγείρεμα, ντουζ, πλύσιμο ρούχων κλπ.). Σήμερα ο μέσος Αμερικάνος καταναλώνει 600 λίτρα νερού τη μέρα, ο μέσος Γερμανός 130 λ., ο μέσος Κύπριος 120 λ., ενώ ο Αφρικανός στην υποσαχάρια Αφρική 10 μόνο λίτρα.

Όμως οι μεγαλύτερες ποσότητες κατανάλωσης νερού κρύβονται (εικονικό νερό) στην παραγωγή των καθημερινών μας καταναλωτικών προϊόντων (βλ. σχεδιάγραμμα 2).

 

Η στόχευση της αυτάρκειας νερού στην Πατρίδα μας αναπτύσσει μια δυναμική στην επανένωση του οικοσυστήματος της Πατρίδας μας και απεξάρτηση από την Τουρκία. Για αυτό προτείνουμε τώρα και στα Κατεχόμενα κατασκευές μονάδες αφαλατώσεων και κεντρικά αποχετευτικά συστήματα- βιολογικούς σταθμούς για τις περιοχές Καρπασίας, Αμμοχώστου, Κερύνειας και Μόρφου (βλ. σχεδιάγραμμα 3).

 

Ο κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η εφαρμογή μιας αμφίδρομης αλληλεξάρτησης μεταξύ Τ/Κ και Ε/Κ, ούτως ώστε να απαιτείται η συνεργασία μεταξύ τους, όπως π.χ. η κατασκευή και λειτουργία του δικοινοτικού βιολογικού σταθμού “Μιας Μηλιάς“.

 

Με την ενσωμάτωση του αφαλατωμένου νερού καθώς και του ανακυκλωμένου νερού στο υδατικό μας ισοζύγιο, εξοικονομούνται μεγάλες ποσότητες στα φράγματα, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν στην γεωργία, βιομηχανία και κτηνοτροφία.

 

Μια μελλοντική επένδυση στην κοινή μας Πατρίδα θα ήταν η αξιοποίηση του βρόχινου νερού από τις στέγες των σπιτιών και από τις καλυμμένες επιφάνειες (δρόμοι, χώροι στάθμευσης).

 

Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα παρουσιάζονται οι εγκαταστάσεις αφαλατώσεων και βιολογικών σταθμών, οι οποίες και αντικατοπτρίζουν την αειφόρο ανάπτυξη, αφού αφενός, υπάρχει ανανέωση του παραγόμενου νερού από την θάλασσα και αφετέρου του παραγομένου ανακυκλωμένου νερού από τα υγρά οικιακά λύματα.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image