Ρει

Image

Ο ορισμός «τα πάντα ρει» προέρχεται από τον μεγάλο Εφέσιο φιλόσοφο Ηράκλειτο, ο οποίος απεκάλυψε το αρχιμήδειο σημείο της σκέψης του: «τη ροή των πάντων και τη συνεχή αλλαγή» 1.

Ο μεγάλος Εφέσιος καταλήγει σε πείσμα της ακινησίας και της σταθερότητας της σκέψης των συγχρόνων του σε ένα σύμπαν ρευστό και μεταβαλλόμενο («τα πάντα ρει»), που υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές και ίδιο δεν μένει ποτέ 2.

 

Πως μπορεί  η φιλοσοφία του “τα πάντα ρει“ να οικοδομήσει ένα νέο πυλώνα στην αειφόρο ανάπτυξη της πατρίδας μας;

 

Η αποδοχή αυτής της φιλοσοφικής προσέγγισης σημαίνει, ότι έχουμε “ένα οικοσύστημα ρευστό και μεταβαλλόμενο“. Έχει πλέον αποδειχθεί με την εξάπλωση του κωρονοϊού και της ραδιενέργειας από πυρηνικά ατυχήματα, ότι το σύμπαν δεν έχει σύνορα, αλλά επίσης είναι και ενιαίο με αλληλοεπιδράσεις.

 

Η Πατρίδα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Μετά από σχεδόν μισό αιώνα διαταραχής του ενιαίου οικοσυστήματος της πατρίδας μας, έχουμε μια νέα τάξη πραγμάτων, την ντε φάκτο διχοτόμηση του κυπριακού οικοσυστήματος.

 

Όλα αυτά επιδεικνύουν την σημασία της επανένωσης τώρα του κυπριακού οικοσυστήματος. Ακόμη και πριν την λύση του κυπριακού προβλήματος... καλύτερα όμως σε μια επανενωμένη πατρίδα.

Για αυτό και η ενσωμάτωση του νέου πυλώνα “επανένωση οικοσυστήματος τώρα“  (βλ. εικόνα 2) στην ανάπτυξη και εφαρμογή της αειφόρου ανάπτυξης, επιβεβαιώνεται και από την προκήρυξη και σχεδιασμό της “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας“ 3.

 

 

Πηγές-Επεξηγήσεις:

 

  1. Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι (2012)
  2. Ηράκλειτος, ο φιλόσοφος του αιώνιου γίγνεσθαι (2016)
  3. Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Φώτο Γκάλερι

Image