Οικονομίδης Γεώργιος

Image

Γιος του Νικολάου Οικονομίδη και αδελφός του Ιωάννη Οικονομίδη. Γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 9 Απριλίου 1813. Φεύγοντας κρυφά από την Κύπρο μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια μετά τις σφαγές του Ιούλιο του 1821. Κατέφυγε αρχικά στην Τεργέστη, όπου φοίτησε στην Τεργεσταία Σχολή. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές του και στην Κέρκυρα. Η οικογένειά του, αφού εκποίησε κοσμήματά της, κατόρθωσε να τον στείλει στο Παρίσι για ανώτερες σπουδές. Μετά το τέλος των σπουδών του επέστρεψε έγγαμος στην Ελλάδα.

 

Μετά από αρκετές περιπλανήσεις κατέληξε στην Κέρκυρα. Εκεί ίδρυσε ελληνικό σχολείο, στον δήμο Κορακιάνης, που το διηύθυνε για πολλά χρόνια.

 

Στις αρχές του 1827 διορίστηκε υποβιβλιοθηκάριος στην Ιόνιον Ακαδημία. Κατά τα επόμενα χρόνια η εργασία του στην Ακαδημία τον βοήθησε ταυτόχρονα να διευρύνει τη μόρφωσή του. Το 1835 γνωρίζουμε ότι εγκατέλειψε την εργασία του με άδεια και, μέσω Σύρου και Ρόδου, έφθασε στη Λάρνακα. Απ' εκεί ήλθε στη Λευκωσία όπου προσκολλήθηκε στους κύκλους της Αρχιεπισκοπής. Δεν είναι γνωστός ο σκοπός για τον οποίο επέστρεψε στην Κύπρο, ούτε και ξέρουμε με τι ασχολήθηκε.

 

Από μια επιστολή του ιεροδιακόνου Μελετίου, ημερομηνίας 20 Ιουνίου 1835, στην οποία γίνεται αναφορά τῷ εὐγενεστάτῳ καί σεβαστῷ μοι διδασκάλω κυρίῳ Γεωργίῳ Οἰκονομίδῃ, διατυπώθηκε η άποψη ότι εργάστηκε στην Κύπρο για λίγο και ως δάσκαλος. Δεν υπάρχουν περαιτέρω σαφείς πληροφορίες για τη ζωή του. Φαίνεται όμως ότι η μακρά απουσία του από την Κέρκυρα οδήγησε στην παύση του από την Ιόνιον Ακαδημία. Από την Κύπρο (όπου πιθανώς είχε προσπαθήσει να ανακτήσει κάτι από την οικογενειακή περιουσία) έφυγε μάλλον για την Αθήνα όπου πέρασε το υπόλοιπο του βίου του.

 

Προς το τέλος της ζωής του, και κατά παράκληση φίλων του, εξέδωσε δυο ελληνογαλλικές γραμματικές. Πέθανε στις 9 Απριλίου 1887.

Φώτο Γκάλερι

Image