Χρύσανθος Β' επίσκοπος Κιτίου

Image

Χρύσανθος Β' ο από Κυρηνείας (Ιωαννίδης): Επίσκοπος Κιτίου για σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 1889 μέχρι τον θάνατό του στις 29 Αυγούστου του 1890. Στον επισκοπικό θρόνο Κιτίου διαδέχθηκε τον επίσκοπο Κυπριανό*, ενώ αυτού διάδοχος υπήρξε ο επίσκοπος Κύριλλος*. Πριν γίνει επίσκοπος Κιτίου, ο Χρύσανθος υπηρέτησε ως επίσκοπος Κυρηνείας από το 1880 μέχρι το 1889.

 

Ο Χρύσανθος Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1828. Ο πατέρας του κατήγετο από τη Λάπηθο κσι η μητέρα του από την Ευρύχου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν αναλάβει αρχιερατικά αξιώματα είχε υπηρετήσει ως εκπαιδευτικός, και μάλιστα άριστος. Ήταν αδελφός του στρατηγού (στον ελληνικό στρατό) Χατζηιωάννου. Το 1860 ο Χρύσανθος ανέλαβε τη διεύθυνση του Σχολαρχείου της Λάρνακας, όπου και δίδαξε για 20 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 1880. Στο Σχολαρχείο (όπου επί των ημερών του, εκτός του ιδίου, υπηρετούσαν κι άλλοι δύο δάσκαλοι) διδάσκονταν τα εγκύκλια μαθήματα, περιλαμβανομένων των ελληνικών όπως και δυο ξένων γλωσσών, της γαλλικής και της ιταλικής. Κατά τα 20 χρόνια της θητείας του Χρυσάνθου Ιωαννίδη στο Σχολαρχείο, δίδαξαν σ' αυτό κατά καιρούς ο Μάρκος Ανδρεάδης, ο L. Bernurd, ο Ευάγγελος Ι. Περιστιάνης, ο ποιητής Θεμ. Θεοχαρίδης, ο δημοσιογράφος Χρ. Κουππάς, ο φιλέλληνας Λαφφών, ο Διόφαντος Θεμιστοκλής κ.α.

 

Το 1880 ο Χρύσανθος Ιωαννίδης εξελέγη επίσκοπος Κυρηνείας. Από τη θέση αυτή συνέβαλε επίσης στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης, κατευθύνοντας την ελληνική παιδεία στην Κερύνεια και ιδρύοντας σχολεία σε χωριά της επισκοπικής του περιφέρειας. Μετά τον θάνατο του Κιτίου Κυπριανού, το 1886, εξελέγη επίσκοπος Κιτίου το 1889 ο Χρύσανθος, που έτσι μετετέθη στην έδρα αυτή από την έδρα Κυρηνείας. Σύντομα όμως, τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου, πέθανε.