Κτωρίδης Αθανάσιος

Ο πρώτος Κύπριος πρέσβης της Γιούνισεφ

Image

Επιχειρηματίας. Ο Αθανάσιος Κτωρίδης γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1968 στη Λευκωσία. Σπούδασε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στην Αθήνα και παρακολούθησε το Harvard Executive Leadership Program το 2007 (Πρόγραμμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης του Χάρβαρντ).

 

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του εκτείνονται κυρίως πέρα από την Κύπρο και περιλαμβάνουν τους τομείς της ενέργειας και των τραπεζών.

 

Διετέλεσε  συνιδρυτής και πρώτος Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδας στην Κύπρο. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του ομίλου Quantum, του οποίου η κύρια δραστηριότητα εστιάζεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε  πέντε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος 1422 Mw στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Εργάζεται ενεργά για τη στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου στον διεθνή ενεργειακό στίβο, με τα βασικά έργα να είναι το EuroAsia Interconnector και το EuroAfrica Interconnector, τα υποθαλάσσια καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου. Το EuroAsia Interconnector εγκρίθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2022  από την Κομισίον με το έργο να χρηματοδοτείται με 657 εκατ. Ευρώ. Θα συνδέει το Ισραήλ με τα κυπριακά και ελληνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας με υποβρύχιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης μήκους περίπου 1.208 χιλιομέτρων (751 μίλια) . Η EuroAfrica Interconnector θα συνδέει την Αίγυπτο με τα κυπριακά και ελληνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της Κρήτης με υποθαλάσσιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης μήκους περίπου 1707 km.

 

Η εταιρεία Quantum συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κύπρο, στην οποία διετέλεσε επίσης Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της τράπεζας για μια περίοδο επτά  ετών.

 

Ο Νάσος Κτωρίδης επίσης υπηρέτησε ως σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρωθυπουργού της Κοινοπολιτείας της Δομινίκας από το 2000, ο οποίος του απένειμε το Μετάλλιο Τιμής και το Διπλωματικό Διαβατήριο της χώρας . Από το 2009 είναι επίτιμος Πρόξενος της Δομινίκας στην Κύπρο.

 

Ανθρωπιστικό έργο

Tο πλούσιο ανθρωπιστικό έργου του Νάσου Κτωρίδη θεσμοθετείται από το 2008 με την δημιουργία του Ιδρύματος Αθανάσιος Κτωρίδης. Ο Μαραθώνιος Λευκωσίας και το Φωτοβολταϊκό Πάρκο Ηρώων συγκαταλέγονται στα πιο γνωστά, μεγάλης εμβέλειας εγχειρήματα του Ιδρύματος.

 

Από το 2008 υπηρετεί το άθλημα του Μαραθώνιου, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων στον Μαραθώνιο της Αθήνας και τον Μαραθώνιο της Βοστόνης.

 

Στις 8 Φεβρουαρίου 2012 η UNICEF ανακήρυξε τον Νάσο Κτωρίδη ως Κύπριο Πρεσβευτή Καλής Θέλησης. Είναι ο πρώτος Κύπριος ο οποίος τυγχάνει της βαρυσήμαντης αυτής αναγνώρισης.

 

Το 2011, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο πρωθυπουργός της Κοινοπολιτείας της Δομίνικα Ρούζβελτ Σκέριτ, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  Γλαύκος Κληρίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’, με επιστολές τους ενθάρρυναν την UNICEF να αξιοποιήσει τις καλές υπηρεσίες του Νάσου Κτωρίδη.

Φώτο Γκάλερι

Image