Συμμαχία Πολιτών

Image

Η Συμμαχία Πολιτών είναι Κυπριακό πολιτικό κόμμα το οποίο ιδρύθηκε στις 28 Απριλίου 2013 από τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ και υπουργού επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, Γιώργο Λιλλήκα.

 

Το κόμμα εκπροσωπείται στην Κυπριακή Βουλή από ένα βουλευτή. Στην ιδρυτική της συνέλευση, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών «κινείται στο χώρο του ευρύτερου αντιμνημονιακού Κέντρου» και έκανε «έκκληση σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα ιδεολογίας και ταυτότητας, να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του».

 

Στις 9 Ιουνίου 2013 η Συμμαχία Πολιτών απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Νίκος Κουτσού προσχώρησε στο κόμμα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΕΥΡΩΚΟ που είχαν αποχωρήσει από αυτό.

 

Η Συμμαχία Πολιτών συμμετείχε στις Ευρωεκλογές του 2014. ‘Έλαβε ποσοστό 6,78% των ψήφων αλλά δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν ευρωβουλευτή. Δύο χρόνια αργότερα, στις Βουλευτικές εκλογές του 2016, το κόμμα έλαβε το 6,01% των ψήφων και εξέλεξε τρεις βουλευτές. Του Γιώργο Λιλλήκα, Παύλο Μυλωνά και Άννα Θεολόγου.

 

Η Συμμαχία Πολιτών συμμετείχε στις διεργασίες των κομμάτων του «ενδιάμεσου» για την εξεύρεση κοινού  υποψηφίου, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018.

 

Στις 13 Απριλίου 2017, η Ανώτατη Σύγκλητος του κόμματος πρότεινε το Γιώργο Λιλλήκα ως υποψήφιο του κόμματος, με 111 ψήφους υπέρ και 20 κατά. Λόγω διαφωνιών με αυτή την απόφαση στη συνέχεια ο βουλευτής Λεμεσού Παύλος Μυλωνάς αποχώρησε από το Κόμμα για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου μαζί με πέντε άλλα στελέχη της Γραμματείας του Κόμματος.

 

Ο Γιώργος Λιλλήκας κατήλθε ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2018 και συγκέντρωσε 2,18% και κατετάγη πέμπτος μεταξύ εννέα υποψηφίων. Λόγω της αποτυχίας του του κ. Λιλλήκα να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, η Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών αποφάσισε την ψήφο κατά συνείδηση στο δεύτερο γύρο, στον οποίο πέρασαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς.

 

Με την απόφαση αυτή διαφώνησε η βουλευτής Αμμοχώστου Άννα Θεολόγου η οποία αποχώρησε από το κόμμα και παρέμεινε ανεξάρτητη.

Φώτο Γκάλερι

Image