Ζήνων Αλέκος

Image

Δικηγόρος, δήμαρχος Λεμεσού (1920-26 και 1927-30). Γεννήθηκε στην Αθήνα από Κύπριο πατέρα τον Ιανουάριο του 1883 και πέθανε το 1968. Αποφοίτησε από γυμνάσιο των Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της ελληνικής πρωτεύουσας. Το 1909 ήλθε στην Κύπρο όπου άρχισε να ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα στη Λεμεσό στην οποία και εγκαταστάθηκε. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13 πήγε στην Ελλάδα και κατετάγη ως εθελοντής στον ελληνικό στρατό. Μετά την επιστροφή του στη Λεμεσό, εξελέγη δημοτικός σύμβουλος της πόλης το 1914. Το 1917 εξελέγη αντιδήμαρχος Λεμεσού. Δήμαρχος της πόλης εξελέγη το 1920 έχοντας αντίπαλο του τον Νικόλαο Λανίτη κι επανεξελέγη το 1923, μέχρι το 1926. Το 1927 εξελέγη δήμαρχος για τρίτη φορά, υπηρέτησε δε στο αξίωμα αυτό μέχρι το 1930. Αντίπαλός του στις δημαρχιακές εκλογές ήταν ο βιομήχανος Χριστόδουλος Χατζηπαύλος. Οι προεκλογικοί αγώνες των δυο αυτών αντιπάλων και οι εκλογικές τους διαμάχες στις οποίες μετείχε ολόκληρος σχεδόν ο πληθυσμός της Λεμεσού, διακρίνονταν πάντοτε από φανατισμό αλλά και ωραία και γλαφυρά στιγμιότυπα και χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη εποχή στην ιστορία της πόλης. Μεταξύ άλλων, οι προεκλογικές τους διαμάχες περιελάμβαναν και γεγονότα όπως αυτό που δίνουμε ως παράδειγμα: το εκλογικό επιτελείο του Χατζηπαύλου έδινε εντολές στους οπαδούς του να... βελάζουν, φωνάζοντας μπέε... μπέε όταν περνούσε από το δρόμο ο Ζήνων, που έτρεφε γενειάδα η οποία, κατά τους χατζηπαυλικούς, θύμιζε τη... γενειάδα των κατσικιών.

 

 Το έργο

Επί δημαρχίας Αλέκου Ζήνων (1920-1926), έγινε διαπλάτυνση και επισκευή των στενών τότε δρόμων της πόλης καθώς και καλλωπισμός και καθαριότητα της πόλης. Αγοράστηκε αυτοκίνητο καταβρεχτήρας των δρόμων και ατμοκίνητη αντλία για το Δημόσιο Κήπο.

Ακόμη, βελτιώθηκαν σημαντικά οι δημοτικές πρόσοδοι και αγοράστηκαν διάφορα παραλιακά κτίρια για επέκταση της προκυμαίας. Επίσης, κατασκευάστηκε γέφυρα και νέο φράγμα στην παλιά κοίτη του ποταμού Γαρύλλη. Τέλος  ο Αλέκος Ζήνων κατάφερε να αποσβέσει διάφορα ογκώδη δάνεια του Δήμου Λεμεσού

 

Μεταξύ άλλων, ο Ζήνων διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής της Λεμεσού το 1920-26 και το 1927-30. Ήταν επίσης αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου «Ολύμπια» της Λεμεσού.

 

Ο Αλέκος Ζήνων ήταν αδελφός των Αριστείδη, Βίκτωρος, Γεωργίου και Ευγενίου Ζήνωνος. Ο πατέρας τους, γεννήθηκε στη Λεμεσό και υπηρέτησε στην ελληνική διπλωματική υπηρεσία ως υποπρόξενος.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image