Χουρμούζιος Στυλιανός Λουκιανός

Image

Ο Στυλιανός-Λουκιανός Χουρμούζιος είναι γιος του Χριστοδούλου Χουρμουζίου κι εγγονός του Στυλιανού Χουρμουζίου. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1914 και πέθανε το 1984. Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε, μαζί με τους γονείς του, στο Λονδίνο. Σπούδασε εκεί, στο London School of Economics.

 

Υπηρέτησε ως σύμβουλος Τύπου στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και υπήρξε ανταποκριτής της αθηναϊκής εφημερίδας Ἡ Καθημερινή. Το 1934 διορίστηκε ιδιαίτερος γραμματέας του βασιλιά Γεωργίου Β' της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου υπηρέτησε στον αγγλικό στρατό ως πυροβολητής. Το 1956 ανέλαβε ως υπεύθυνος του γραφείου Τύπου των επιχειρήσεων του Έλληνα μεγαλοεφοπλιστή Στ. Νιάρχου. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι το 1965, οπότε διορίστηκε γραμματέας του βασιλιά Κωνσταντίνου. Το 1968, επέστρεψε στην προηγούμενη θέση του στις επιχειρήσεις Νιάρχου, όπου παρέμεινε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1974.

 

Συγγραφέας. Έγραψε τα ακόλουθα έργα στην αγγλική γλώσσα, που αναφέρονται στην Ελλάδα, μάλιστα τα δυο πρώτα στις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου:

 

1. Salute to Greece (London, 1942)

2. Starvation in Greece (London, 1944)

3. The  Royal  House  of  Greece (London, 1967)

4. No Ordinary Crown (London, 1972)

 

Ο Στυλιανός-Λουκιανός Χουρμούζιος τιμήθηκε με τις ακόλουθες διακρίσεις: αναμνηστικό μετάλλιο των 100 χρόνων του Βασιλικού Οίκου της Ελλάδος۬ αργυρούς σταυρός της Βασιλικής Οικογένειας της Ελλάδος۬ Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος της Ελλάδος۬ μετάλλιον Β' Παγκοσμίου πολέμου۬ μετάλλιον της στέψεως των βασιλέων της Αγγλίας Γεωργίου VI και Ελισάβετ۬ μετάλλιον της στέψεως της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ II۬ χρυσούς σταυρός της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων (Αγγλία)۬ εντιμολογιώτατος Άρχων Νομοφύλαξ, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.