Λαζαρίδης Κίκης

Image

Οικονομικός και αθλητικός παράγοντας. Γεννήθηκε το 1935 στη Λάρνακα. Σπούδασε Οικονομικά στο Σαουθάμπτον και είναι επίτιμος Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου.

 

Κατά την περίοδο 1958-63 εργάστηκε στο υπουργείο Οικονομικών και κατά την περίοδο 1963-69 στην Κεντρική Τράπεζα, ως διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών. Κατά την περίοδο 1964-69 υπηρέτησε ως αναπληρωτής διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Λαϊκή Τράπεζα

Από το 1970 μέχρι και το 2006 υπηρέτησε σε ηγετικές θέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα και συνέβαλε αποφασιστικά στο να εξελιχθεί η Τράπεζα σε μεγάλο οικονομικό Όμιλο, με διεθνή παρουσία και εμβέλεια. Συγκεκριμένα διετέλεσε διοικητής του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας (1970-92), πρόεδρος και διοικητής του Συγκροτήματος της ίδιας Τράπεζας (1992-1998) και εκτελεστικός πρόεδρος του Συγκροτήματος (1999-2006). Παραιτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2006 διαφωνώντας με τις επιλογές του νέου μεγαλομετόχου της Λαϊκής (Marfin) Ανδρέα Βγενόπουλου. Η αποχώρηση του δεν έγινε αναίμακτα. 

 

Ο κ. Λαζαρίδης αποχώρησε  απευθύνοντας επιστολή προς το προσωπικό της τράπεζας με υπαινιγμούς εναντίον της μετοχικής πλειοψηφίας αλλά και εναντίον των στρατηγικών επιλογών που ο ίδιος, ωστόσο,  είχε υπερψηφίσει σε δύο διοικητικά συμβούλια.


Οι υπαινιγμοί του κ. Λαζαρίδη, που αφορούσαν τη μελλοντική μεταχείριση του προσωπικού, τη νέα στρατηγική της τράπεζας αλλά και ευρύτερα θέματα συμφέροντος της ίδιας της Κύπρου, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου της Marfin Financial Group  Α. Βγενόπουλου.


Ο Ανδρέας Βγενόπουλος απέστειλε εγκύκλιο προς το προσωπικό εκφράζοντας την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου, ”με απόλυτη συμφωνία των νέων αλλά και των παλαιών μετόχων της” (οικογένεια Λανίτη), όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.


Ο  Βγενόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούσαν εταιρικές και διοικητικές αναδιοργανώσεις ελήφθησαν ομόφωνα με τη θετική ψήφο του κ. Λαζαρίδη σε δύο διαδοχικά διοικητικά συμβούλια, απέρριψε τους υπαινιγμούς Λαζαρίδη και κατέληξε  επισημαίνοντας ότι η πραγματική αιτία της παραίτησης θα πρέπει να αναζητηθεί στο γραπτό καθορισμό (και επί της ουσίας περιορισμό) των αρμοδιοτήτων του ως πλέον μη εκτελεστικού προέδρου της Λαϊκής.

 

Αθλητισμός 

Ο Κίκης Λαζαρίδης έχει σημαντική προσφορά και στον αθλητισμό. Διετέλεσε πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ (1974), του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (1975-83), της Επιτροπής Κοινοπολιτειακών Αγώνων (1980 κ.ε.), πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (1984-2008), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Εθνικών Ευρωπαϊκών Αγώνων και ταμίας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων. Τον Φεβρουάριο του 2002 εξελέγη στο ιδιαίτερα τιμητικό αξίωμα του μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.  Στις 24 Νοεμβρίου 2017,  στο πλαίσιο της  46ης Γενικής Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι και των 50 Ολυμπιακών Επιτροπών που τη συγκροτούν ο Κίκης Λαζαρίδης  επανεξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο στη θέση του Ταμία.

 

Αλλες θέσεις 

Κατά την περίοδο 1989-93 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου (1989-90) και πρόεδρος του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου (1994-96). 

 

Τον Ιούλιο του 2004 ο Κίκης Λαζαρίδης διορίστηκε πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου και τον Σεπτέμβριο του 2005 πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού Κύπρου. Ο διορισμός του έγινε από τον Πρόεδρο  Τάσσο Παπαδόπουλο αλλά το Ίδρυμα αυτό δεν λειτούργησε ποτέ. Τον Μάρτιο του 2007 το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τον Κίκη Λαζαρίδη στη θέση του εκτελεστικού προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών.

 

Από το 1995 είναι επίτιμος πρόξενος του Πριγκιπάτου του Μονακό. Είναι επίσης μέλος του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσίας και της Αθηναϊκής Λέσχης στην Αθήνα.

 

Είναι επίσης μη εκτελεστικός πρόεδρος της HTC Energy η οποία είναι στρατηγικός συνεργάτης της ExxonMobil και ο αποκλειστικός διαχειριστής της Esso fleetcard στην Κυπριακή αγορά.

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image