Ζιντίλης Θάνος

Image

Κύπριος επιχειρηματίας, επίτιμος πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Άμστερνταμ (Ολλανδία). Γεννήθηκε στο χωριό Κλήρου της επαρχίας Λευκωσίας το 1929 και πέθανε το 2019. Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του πήγε στην Αφρική όπου διηύθυνε επιχειρήσεις. Στη συνέχεια πήγε στον Καναδά, και από το 1963 εγκαταστάθηκε στο Άμστερνταμ απ' όπου και διευθύνει τις επιχειρήσεις του.

 

Ο Θάνος Ζιντίλης διακρίθηκε για τις γενναιόδωρες δωρεές του στην Κύπρο, ιδιαίτερα για κατασκευή ή ενίσχυση διαφόρων έργων στη γενέτειρα του Κλήρου, όπου διέθεσε σημαντικά ποσά χρημάτων για το εκεί νοσοκομείο, για αναστήλωση του ερειπωμένου μοναστηριού της Παναγίας του Λάγνη κοντά στο χωριό, για εμπλουτισμό της κοινοτικής βιβλιοθήκης, για κατασκευή δρόμων, για καθιέρωση βραβείου σε αριστούχους μαθητές κ.α.

 

Ο Θάνος Ζιντίλης διέθεσε επίσης χρηματικά ποσά για την ενίσχυση της ανασκαφικής και αρχαιολογικής έρευνας στην Κύπρο. Το ενδιαφέρον του για τις αρχαιότητες τον οδήγησε αρκετές φορές και σε προσφορά προσωπικής εθελοντικής εργασίας στις ανασκαφές, ιδίως στον χώρο του αρχαίου Κουρίου.

 

Εξάλλου ο Θάνος Ζιντίλης είναι κάτοχος αξιόλογης ιδιωτικής συλλογής κυπριακών αρχαιοτήτων. Η συλλογή του αυτή βρίσκεται στην Αθήνα.   Μεγάλο μέρος της συλλογής βρισκόταν στο Μουσείο Allard Pierson του Άμστερνταμ, ενώ άλλο μεγάλο μέρος της βρισκόταν στην Κύπρο. Η συλλογή δανείστηκε στο Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή στην Αθήνα, όπου και μεταφέρθηκε το 2002-3 κατά το μεγαλύτερο μέρος της, συνολικά πέραν των 1.500 αντικειμένων, και όπου εκτίθεται. Ο δανεισμός έγινε για περίοδο 25 χρόνων, με το τέλος δε της περιόδου η συλλογή θα επιστρέψει στην Κύπρο (δες Stella M. Lubsen – Admiraal «Αρχαία Κυπριακή Τέχνη – συλλογή Θάνου Ν. Ζιντίλη», έκδοση Ιδρύματος Ν.Π. Γουλανδρή – Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα, 2004).

           

Ο Θάνος Ζιντίλης είχε υπηρετήσει και ως πρόξενος της Κύπρου στο Άμστερνταμ.