Ζευγαλαδκιόν

Image

Παλαιός οικισμός της Κύπρου, που δεν υφίσταται σήμερα. Σε παλαιό χειρόγραφο ο οικισμός μνημονεύεται μεταξύ εκείνων οι οποίοι, κατά τα χρόνια της Φραγκοκρατίας, ανήκαν στο διοικητικό διαμέρισμα του Μαζωτού. Ο οικισμός ευρίσκεται σημειωμένος σε παλαιούς χάρτες (όπως εκείνος του Abraham Ortelius του 1573 ή και εκείνος του Jodocus Hondius του 1606) ως Xeugalatio, ακριβώς στα δυτικά του χωριού Χοιροκοιτία, και επί της δεξιάς όχθης του Βασιλοπόταμου, δίπλα περίπου από το εγκαταλειμμένο σήμερα χωριό Δράπεια.

 

Σε κώδικα της μητρόπολης Κιτίου (Δ' [ε], σ. 23), όπου γίνεται αναφορά στην εκκλησιαστική περιουσία της Δράπειας, υπάρχει και η ακόλουθη αναφορά:

«... εις το ζευγαλατείον εις τον ναόν της Αγίας Μαρίνας, εληαίς 4 ... ". Η αναφορά αυτή επιβεβαιώνει την ύπαρξη κάποτε του χωριού δίπλα από την Δράπεια, όπου μάλιστα υπάρχει ακόμη και η αναφερόμενη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Διάφορα ίχνη στην αυτή περιοχή μαρτυρούν ακόμη και σήμερα για την ύπαρξη, κάποτε, του χωριού Ζευγαλαδκιόν, του οποίου η ονομασία προέρχεται, προφανώς, από το ουσιαστικό ζευγάς ή και ζευκαλάτης. Το ουσιαστικό ζευκαλαδκιόν (το) υποδηλώνει χώρο στον οποίο διέμεναν ζευγάδες (γεωργοί).

 

Το Ζευγαλαδκιόν φαίνεται ότι υπήρξε φέουδο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, όμως παρήκμασε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οπότε και εγκαταλείφθηκε οριστικά.